Profiteer van veel voordeel op tuinhout! Kortingen tot 15%. 

Sluiten

Voor deze 5 binnen klussen zijn OSB platen ideaal!

01 augustus 2023OSB (Oriented Strand Board) is een veelzijdig en economisch plaatmateriaal dat vaak wordt gebruikt voor diverse constructieve en decoratieve toepassingen binnenshuis. Hier zijn vijf mogelijke toepassingen van OSB platen in huis.

1) Muurbekleding

OSB kan worden gebruikt als een alternatieve en karaktervolle muurbekleding. Het heeft een unieke en warme esthetiek die perfect is voor industriële of moderne interieurdesigns. In de basis is OSB bedoeld als een constructie plaat om wanden en vloeren mee af te timmeren. In praktijk wordt het steeds vaker toegepast als eindafwerking. 

2) Ondervloeren

OSB platen worden vaak gebruikt als ondervloeren vanwege hun sterkte en duurzaamheid. Ze helpen een glad en stabiel oppervlak te creëren voordat de definitieve vloerbedekking wordt geplaatst. Over het algemeen gebruikt men hiervoor de 18 mm OSB plaat. Dit wordt gemonteerd op een houten constructie van geschaafd vurenhout.

3) Meubels

Vanwege de sterkte en unieke look van OSB, wordt het ook gebruikt voor het maken van verschillende soorten meubels, zoals boekenkasten, tafels, bedden en stoelen. 

4) Binnenmuren en Partities

OSB is een populair materiaal voor het maken van niet-dragende binnenmuren en partities. Het is een economisch alternatief voor traditionele gipsplaten of pleisterwanden.

5) Plafond

OSB kan ook worden gebruikt als een alternatief voor gipsplaten bij het creëren van een verlaagd plafond. Het zorgt voor een sterke, stabiele en aantrekkelijke afwerking. Dit is uiteraard een kwestie van smaak. 

Houd er rekening mee dat hoewel OSB vochtbestendiger is dan veel andere houtproducten, het nog steeds kan uitzetten of kromtrekken bij blootstelling aan grote hoeveelheden vocht. Daarom is het meestal niet aan te raden om OSB te gebruiken in zeer vochtige omgevingen zoals badkamers of kelders, tenzij het adequaat wordt beschermd en verzegeld.

Lees in ons andere artikel waar je OSB platen nog meer voor kan gebruiken.