Naar boven

Betonplex | Beton multiplex

Betonplex is een mutliplex plaat opgebouwd uit diverse fineerlagen en afgewerkt met een fenolcoating. De plaat is bedoeld om beton op te storten, door de gladde afwerking is deze goed te ontkisten en zal er een glad stuk beton ontstaan.

Toepassingen betonplex

Er zijn veel verschillende soorten betonplex in veel verschillende soorten prijsklassen. Deze soorten zijn toe te passen voor de verschillende klassen betonoppervlakken.

De beton oppervlakken zijn volgens de NEN-EN 13670 in 3 klassen onder te verdelen :

 • Klasse A: “Normaal” beton, de standaard klasse waarbij het repareren van kleine oneffenheden is toegestaan.
 • Klasse B: “Schoon” beton, betonoppervlak wat in het zicht komt en waar esthetische eisen aan gesteld worden. In de CUR-Aanbeveling 100 wordt onderscheid gemaakt tussen klasse B1 voor in het werk gestort beton en klasse B2 voor prefab beton.
 • Klasse C: “Vuil” beton, zonder esthetische eisen die niet in het zicht blijven. 
Naast de oorspronkelijke toepassing van beton multiplex wordt deze tegenwoordig ook veelvuldig in de het interieur toegepast. De bekistingsplaten hebben een industriële look. Door de phenolcoating gedeeltelijk weg te frezen kan er bij de berken beton een mooi contrast tussen licht en donker ontstaan.

Kan betonplex tegen water?

Betonplex platen kan worden voorzien van een speciale epoxy toplaag van kunsthars. Hierdoor is het plaatmateriaal slagvast, krasvast en watervast. Veelal wordt dit plaatmateriaal gebruikt in de bouw voor de bekisting bij het betonstorten.

Soorten betonplex

Bij Houtmarkt hebben wij de volgende soorten beschikbaar: 

Eucalyptus - phenol 120 gram – FSC
Betonplex 11-laags bij 18 mm, fineren zijn door en door Eucalyptus, beide zijden voorzien van 120 grams phenolcoating. De zijkanten zijn behandeld echter verhindert deze coating niet dat er vocht kan indringen. De verlijming van deze betonplex is WBP.                      

Radiata Form - 120/120 grams- CE 2+ - FSC
Betonplex 7-laags bij 18 mm, fineren zijn door en door Radiata Pine, beide zijden voorzien van 120 grams phenolcoating. De zijkanten zijn behandeld echter verhindert deze coating niet dat er vocht kan indringen. De verlijming van deze betonplex is WBP.

Birch-Form 120/120 - FSC
Betonplex 11/13-laags bij 18 mm, de fineren zijn door en door berken, beide zijden voorzien van een 120 grams phenolcoating. Het gaat hier dus om berken betonplex. De zijkanten zijn behandeld echter verhindert deze coating niet dat er vocht kan indringen. De verlijming van deze betonplex is WBP. Deze bekistingsplaat is circa 9 keer inzetbaar, afhankelijk van de toepassing.

Birch-Form 220/220 - FSC
Betonplex 11/13-laags bij 18 mm, de fineren zijn door en door berken. Deze berken betonplex is voorzien van een 220 grams phenolcoating. De zijkanten zijn behandeld echter verhindert deze coating niet dat er vocht kan indringen. De verlijming van deze betonplex is WBP. Deze bekistingsplaat is circa 30 keer inzetbaar, afhankelijk van de toepassing. 

Deze platen zijn in verschillende dikten en afmetingen te verkrijgen.

Verwerkingsvoorschriften van de beton multiplex bij toepassing als betonbekisting 

Beton multiplex is bij uitstek geschikt voor betonbekistingen. De geëiste oppervlakteklasse, sterkte, repetitiefactor en een eventuele gewenste aftekening zijn bepalend bij de keuze van de juiste plaat. Vanwege de zware belasting van plaatmateriaal bij montage en tijdens het storten gelden bij toepassing van plaatmateriaal als betonbekisting aanvullende richtlijnen. 

Ondersteuning en afdichting

 • Zorg voor een goede ondersteuning die afgestemd is op de maximaal noodzakelijke drukkracht en doorbuiging. Vraag uw leverancier om sterktecijfers om de juiste ondersteuning te berekenen. Let daarbij goed op eventuele verschillen in sterkte in lengte- en breedterichting.
 • Breng een geschikt afdichtmiddel of compriband aan tussen de platen om verlies aan specie te voorkomen.
 • Op alle (zaag)kanten en doorboringen minimaal twee lagen watervaste coating aanbrengen.

Montage

Blind schroeven geeft gebruikelijk het mooiste resultaat. Mocht dit niet mogelijk zijn dan:

 • Schroeven altijd voorboren.
 • Breng twee lagen watervaste coating aan over de gestopte schroefgaten.
 • Bij zichtbare montage de schroefkop niet volledig verzinken, maar1 mm boven plaatoppervlak houden i.v.m. zwelling van de plaat.
 • Schroeven minimaal 20 mm vanaf de plaatrand.
 • Schroeven minimaal 25 mm uit de hoek.

Voor zichtwerk klasse A en B:

 • schroeven 2mm dieper dan plaatoppervlak en afdichten met twee componenten pasta.
 • Nagelen alleen bij vloer/tafelbekistingen (nooit bij klasse B). Wendt u tot de aanwijzingen in de CUR-100. oliën en reinigen.
 • Het is belangrijk dat de bekistingsplaten voor het eerste gebruik grondig worden voorzien van een ontkistingsolie.
 • Het gebruik van dit middel bepaalt mede hoe vaak de bekistingsplaat hergebruikt kan worden en ook de kwaliteit van het betonoppervlak.
 • Maak de bekistingsplaat onmiddellijk na het lossen schoon door deze met water af te spuiten en verwijder vastzittend vuil met een spatel.
 • Behandel de plaat na het schoonmaken weer met een ontkistingsolie. Beschadiging en reparatie
 • Voorkom beschadiging van de coating door de trilnaald.
 • Lichte beschadigingen kunnen gerepareerd worden met een twee componenten vulmiddel, al zullen deze zich gebruikelijk blijven aftekenen in het betonoppervlak. Schrikeffect Afhankelijk van het type bekistingsplaat kan deze na langdurige droge opslag bij eerste gebruik lokaal zwellen (het zogenaamde schrikeffect) en mogelijk een aftekening in het beton achterlaten. Kies daarom de juiste bekistingsplaat en zorg dat de plaat in de bekisting de tijd krijgt om het vocht te verdelen.

Betonplex online

Houtmarkt heeft beton multiplex in diverse afmetingen op voorraad. Wij kunnen vanuit Zwijndrecht snel leveren. Indien u het op een later moment geleverd wilt hebben, kunt u dit bespreken met de klantenservice. Het is ook mogelijk om materialen af te halen.