Naar boven

MDF board

MDF Hardboard is een materiaal dat gebruikt kan worden voor allerlei klussen in huis. Het materiaal is bijvoorbeeld uitermate geschikt voor ondervloeren en voor de achterwanden van kasten. Het materiaal kan echter voor nog veel meer soorten projecten gebruikt worden doordat het ook goed te bewerken is.

Wat is MDF hardboard?

Hardboard is gemaakt van houtvezels. Deze vezels worden bij een warme temperatuur samengeperst onder hoge druk. Hierdoor ontstaat er een harde en dunne plaat. De platen hebben altijd een gladde kant en een ruwere kant. Bij het creëren van de plaat komt er een natuurlijk bindmiddel vrij. Hierdoor blijven de houtvezels goed bij elkaar zitten en ontstaat er een stevige plank. Er worden geen andere lijmmiddelen gebruikt bij het maken van hardboard planken.

Deze planken zijn daarom ook milieuvriendelijke houtoplossing. Doordat er geen lijmmiddel gebruikt wordt, zijn deze platen vooral geschikt om binnenshuis te gebruiken. Door weersomstandigheden of vocht kan de plaat namelijk beschadigd raken en kan de kwaliteit verloren gaan. Daarnaast heb je wel weer vochtwerende MDF platen die hier wel weer beter geschikt zijn. Vaak zijn deze ook gelijk witgegrond zodat je ze goed buiten kan gebruiken.

De toepassingen van MDF

Naast hardboard platen zijn er ook zachtboard platen. Beide platen worden gemaakt door middel van het samenpersen van houtvezels. Het grote verschil tussen de platen is de druk die gebruikt wordt tijdens het samenpersen. Bij hardboard worden de houtvezels onder hoge druk samengeperst en bij zachtboard onder een gemiddelde druk. Hierdoor is zachtboard ook een stuk zachter en flexibeler.

Zachtboard is geluidsisolerend. Daardoor wordt dit materiaal vaak gebruikt als ondervloer. De geluiden die op de vloer gemaakt worden zullen dan gedempt worden. Zachtboard is dus ideaal om te gebruiken in appartementsgebouwen zodat buren geen last van elkaar hebben. Hardboard is harder en dikker dan zachtboard. Deze platen worden ook vaak gebruikt als ondervloer. Daarnaast is het materiaal ook geschikt als wandbekleding of als wand in een kast.

Veel voordelen

Een groot voordeel van hardboard platen is dat deze goed bewerkbaar zijn. De platen zijn dun en licht maar tegelijkertijd erg stevig. Met de juiste bewerkingsmaterialen kan je dus gemakkelijk de platen in de juiste maten zagen. Dit materiaal is ook geschikt om spijkers of schroeven in te verwerken. Hardboard is een makkelijk materiaal om mee te werken. Het is dus ook zeker geschikt voor beginnende klussers! Het materiaal is daarnaast veelzijdig, waardoor het voor verschillende soorten klussen inzetbaar is.

Ook is het een relatief goedkoop materiaal. Het is dus ideaal wanneer je grote oppervlaktes wilt gaan bedekken. Houtmarkt biedt ook verschillende soorten plaatmateriaal aan en heeft deze MDF platen in verschillende afmetingen. Houtmarkt biedt voordelige en kwalitatief sterke hardboard (en zachtboard) platen aan. Deze platen kunnen voor verschillende klussen in huis toegepast worden omdat ze makkelijk bewerkbaar zijn. Door de aantrekkelijke prijs is dit materiaal zeer geschikt om grote oppervlaktes aan ondervloer mee te bedekken. Bepaal zelf de afmetingen van het materiaal en bestel het daarna gemakkelijk online.