Naar boven

MDF

MDF, Medium Density Fibreboard, is een van de bekendste plaatmateriaal welke op de markt te verkrijgen is. Je herkent het aan de lichtbruine kleur. Het is een plaat die in vele soorten en maten verkrijgbaar is. Deze worden dan ook voor diverse, met name interieure, toepassingen gebruikt. 

Kies een categorie

Wat is MDF?

Sinds 1965 herkenbaar aan de lichtbruine kleur. Naaldhout en soms ook loofhout wordt verspaand, vervezeld, en zijn gebonden met kunsthars lijmen. De vezels worden gestrooid en onder hoge druk samengeperst tot een MDF plaat. Dit is de meest homogene houtvezelplaat. 

Eigenschappen van MDF

Een goede eigenschap van MDF is dat het goed te bewerken is. Het is namelijk uitstekend te zagen, profileren, makkelijk in verschillende vormen te frezen, splintert niet, is goed buigbaar en werkt nauwelijks. Hierdoor wordt het vaak gebruik voor meubels. Daarnaast is mdf een stabiele plaat voor binnentoepassingen.

Toepassingen 

De fabrieksmatig geschuurde platen zijn, naast geschikt voor afwerkingen met een lak, ook geschikt voor afwerking met een laminaat. MDF is een perfecte ondergrond voor diverse soorten lak. 

Toepassingen: deuren, luidspreker ombouwen, kasten, lijstwerk, plinten, gevelbekleding, verpakkingen, keukens, laminaat, parket, speelgoed, vensterbanken, wandbekleding, computervloeren, plafondtegels, deurpanelen.

Soorten MDF 

Er zijn veel verschillende soorten MDF:

  • MDF onbehandeld: Dit is de standard MDF plaat welke nog niet bewerkt is.
  • MDF vochtwerend V313 (Medite MR): Dit is een vochtwerend MDF plaat, heeft een zwaardere persing en daardoor speciaal voor toepassingen in vochtige binnenruimtes.
  • MDF Lakdraagfolie: De platen zijn aan beide zijden voorzien van een lakdraagfolie van 80 gr/m².
  • MDF wit gegrond: Deze plaat is aan beide zijden voorzien van een witte prime laag.
  • MDF Brandvertragend FR: Medite Premier FR (vlamvertragend) is een MDF plaat dat ontwikkeld is voor toepassingen waar bouwvoorschriften Euroklasse B of Euroklasse C plaatmateriaal met een lage bijdrage tot brandvoortplanting en een lage rookproductie eisen.
  • MDF Eiken gefineerd: Deze plaat is aan beide zijde gefineerd met Eiken en heeft een mooie vlamtekening. 

Afmetingen

MDF is te verkrijgen in de diktes; 3, 4, 6, 9, 12, 15, 16, 18, 22, 25, 30, en 38 mm. 

Standaardafmetingen: 2440 x 1220 mm 2750 x 1220 mm, 3050 x 1220 mm, 2800 x 2070 mm. 

MDF op maat

Wilt u een bewerking op MDF? Wij kunnen MDF voor u op maat maken. Denk hierbij aan bewerkingen als; zagen, frezen en gronden. Geef de specificaties door aan de klantenservice via info@houtmarkt.nl, en wij maken het voor uw klaar.

MDF bevestigen

MDF is te bevestigen dmv schroeven, nagels, nieten en lijm. Haakse verbindingen kunnen in verstek met zwaluwstaart of deuvels worden gemaakt.

MDF online bestellen

Houtmarkt heeft een grote voorraad aan MDF platen. Deze kunnen wij uit voorraad snel leveren in heel Nederland. Mocht je de MDF platen op een ander gewenst tijdstip nodig hebben, bespreek dit dan met de klantenservice. Heeft u het heel snel nodig? Dan is afhalen ook mogelijk. 

FSC en PEFC

MDF wordt geleverd met FSC- en PEFC certificaat. Hierdoor voldoet het aan de duurzame inkoopeisen voor hout; de TPAS (Dutch Procurement Criteria for Timber). Er zijn In 2008 inkoopcriteria opgesteld voor duurzaam hout. Deze commissie toetst certificatiesystemen, zoals de Forest Stewardship Council (FSC) en het Programme for the Endorsement of Forest Certification (PEFC) en de bijbehorende handelsketen aan deze inkoopcriteria.

Duurzaamheid en CO2 uitstoot

MDF behoort tot een van de weinige houtproducten dat bijdrage levert aan de CO2 uitstoot. Er wordt namelijk veel dunningshout, gezaagd hout en afvalhout gebruikt. Bij de productie word meer dan 75% van de te gebruiken energie opgewekt uit eigen houtafval. Als energiebron worden bijproducten als schors en zaagsel gebruikt en geen kostbare fossiele brandstoffen.