Naar boven

OSB platen

OSB is een constructieplaat opgebouwd uit diverse lagen gericht gestrooide houtsnippers. De richting van de buitenste 2 lagen loopt gelijk aan de lengte van de plaat, de binnenste laag staat hier haaks op. OSB platen koop je bij houtmarkt en zijn verkrijgbaar in klasse 3. OSB klasse 3 heeft een zwaardere persing, in vergelijken met klasse 1 en 2, waardoor betere constructieve eigenschappen worden bereikt.

OSB platen voor een verscheidenheid aan toepassingen

OSB is geschikt voor ondervloeren, vloeren, wandbekleding en andere dragende constructies voor binnen. OSB klasse 3 is ook te gebruiken voor verpakkingen en, vanwege de industriële uitstraling, steeds vaker voor diverse decoratieve toepassingen.

Als de platen goed worden gelakt met een sterke lak zijn ze prima geschikt als vloerbedekking. En als ze goed worden geverfd is het een mooie afwerking voor de wanden van zolders, buitenverblijven, zoals een tuinhuis of zelfs een strandpaviljoen. Toch wordt aanbevolen om voor een afwerking met platen op houtbasis op zichtbare plekken in een woning een wat mooiere kwaliteit platen te gebruiken.

OSB platen zijn een type plaatmateriaal dat valt onder de noemer constructie multiplex. Je herkent ze gemakkelijk aan het feit dat ze gemaakt zijn van houtsnippers en houtvlokken. Ze zijn opgebouwd uit verschillende lagen en zijn bedoeld voor gebruik in een verscheidenheid aan werkzaamheden in huis. Je kunt er je wanden mee bekleden, je ondervloer leggen en ze ook als vloerbedekking gebruiken als je ze lakt. Verf je platen en je hebt een schitterende muur. De OSB plaat staat bekend als sterk en kan dus gebruikt worden voor dragende constructies. Daarnaast is het vochtbestendig. Welk oppervlak je ook wilt afwerken of afdekken, met een OSB plaat kan het allemaal.

Afmetingen

Standaard OSB platen hebben een afmeting van 244 x 122 centimeter. Deze kun je zelf op de juiste maat zagen, mocht dat nodig zijn. De belangrijkste keuze die je moet maken is hoe dik de plaat moet zijn. Wij bieden 9, 11, 15 en 18 millimeter aan. Bij sommige diktes zijn ook andere lengtes en breedtes mogelijk. De OSB platen met mes en groef zijn ook te krijgen in 244 x 59 centimeter afmetingen. Deze OSB platen hebben een mes en groef aan alle 4 zijden, terwijl deze bij de standaard 244 x 122 centimeter plaat alleen aan de lange zijde zijn aangebracht.

Wanneer je OSB platen gaat kopen moet je goed letten op de afmetingen. OSB platen hebben standaard een afmeting van 244 x 122 cm. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende diktes. De meest gebruikte dikte is 18 mm. De overige beschikbare diktes zijn; 9, 11, 15 en 18 mm. Hier zijn wel uitzonderingen op; De 15 mm plaat is 250 x 125 cm. De 9 mm is verkrijgbaar in 244 x 122 en 280 x 119,6 cm. 

De 18 mm platen zijn tevens verkrijgbaar in Messing + Groef. Deze hebben we in 2 varianten;
244 x 122 cm: 2 lange zijde messing + groef
255 x 59 cm: 4 zijde messing + groef

Opbouw Osb platen

OSB platen zijn recyclebare platen met hout als grondstof. Ze bestaan uit grote houtschilfers, die samen met een hechtmiddel op elkaar worden geperst. OSB platen worden in de basis vrijwel altijd gebruikt als afwerkplaat, welke niet in het zicht komt. Maar is in de loop der jaren verandering in gekomen. Men gebruikt de OSB plaat steeds meer als decoratieve afwerking vanwege de industriele look. Gezien de prijs van OSB is dit een goedkope oplossing om wanden af te werken en voor een relatief lage prijs een industriele look te creëren.

OSB platen zijn duurzaam

OSB platen zijn, in vergelijking met andere platen die hout als grondstof gebruiken, bijzonder duurzaam. Het kost veel minder energie om de platen te produceren. Er is ook geen afval, want het restmateriaal kan weer worden gebruikt voor de productie van nieuwe platen. Een andere goede eigenschap is de isolatiewaarde van OSB. Deze platen worden ook vaak geproduceerd in combinatie met een isolatieplaat

Als de constructie na jaren gebruik wordt gesloopt zijn de schilfers opnieuw te gebruiken als grondstof.

Verschillende soorten OSB platen

Wij bieden twee verschillende soorten platen aan, namelijk met rechte kanten of met een mes en groef. Onze platen zijn klasse 3, wat betekent dat ze zwaarder geperst zijn en daardoor uitstekende constructieve eigenschappen hebben. De OSB plaat met mes en groef is gemakkelijk in elkaar te leggen en het resultaat is een mooi aansluitend geheel. Bij de OSB plaat met rechte kanten heb je deze mogelijkheid niet. De OSB platen met rechte kanten zijn bij ons het beste verkocht, omdat je er echt alle kanten mee op kunt.

Zijn OSB platen waterbestendig ?

Er zijn ook nadelen verbonden aan OSB platen. Ze zijn heel gevoelig voor water. OSB platen trekken water aan en als ze nat worden gaan ze vervormen. Bij het toepassen van deze platen is het belangrijk om het niet in vochtige ruimtes te gebruiken. Een advies is om het daarnaast ten alle tijde goed te laten ventieren.

Als de platen eenmaal nat zijn geweest zijn ze niet goed meer te gebruiken. Daar moet tijdens de opslag en het transport terdege rekening mee worden gehouden. OSB platen zijn niet de enige platen die erg gevoelig zijn voor vocht. Dat geldt voor vrijwel alle platen waarvoor hout als basismateriaal wordt gebruikt. Je kunt OSB dus beter niet onbehandeld gebruiken. Want als er ooit vocht bij komt ontstaat er gemakkelijk onherstelbare schade. Je kunt de platen tegen vocht beschermen door ze te impregneren. Aanbevolen wordt om ze daarna te beitsen, te lakken of te verven. Als dat is gebeurd zijn OSB platen vrijwel overal toe te passen. Zelfs voor buitengebruik, al wordt enige bescherming tegen vocht dan wel aanbevolen. Zorg ervoor dat de platen niet op plekken worden gemonteerd waar ze volop zijn blootgesteld aan de weersinvloeden.

OSB platen verven

Als je de juiste middelen gebruikt zijn OSB platen prima te verven. Maak de platen eerst schoon met een OSB reinigingsmiddel. Laat dat drogen, schuur de platen vlak en verwijder het stof. Breng vervolgens een OSB grondverf aan. Die is geschikt voor zeer sterk zuigende materialen. Laat deze drogen en verf de platen daarna met een speciale OSB verf. Het kan zijn dat je dit enkele keren moet herhalen. De juiste verf is cruciaal voor  het eindresultaat. Vraag daarom altijd advies aan een specialist over de verf die je hiervoor moet gebruiken.

Het verschil tussen OSB platen, spaanplaat en MDF

OSB platen, spaanplaat en MDF hebben als gemeenschappelijke eigenschap dat ze allemaal hout gebruiken als grondstof. Toch zijn er grote verschillen tussen deze materialen. MDF bestaat uit hele fijne houtvezels. Het zijn homogene platen, die sterk zijn en heel geschikt om constructies netjes af te werken. Spaanplaat bestaat uit veel grovere vezels dan MDF, maar deze vezels zijn veel kleiner dan de houtsnippers in OSB. Een nadeel van spaanplaat is, dat er naast houtvezels ook vezels van houtachtige gewassen, zoals vlas en stro, in zijn verwerkt. Dat gaat ten koste van de sterkte van het materiaal.

De belangrijkste reden waarom de populariteit van OSB platen in de afgelopen jaren zo enorm is gegroeid is de lage prijs. Dat komt doordat ze veel goedkoper kunnen worden geproduceerd dan MDF en spaanplaat vanwege de grote houtsnippers. Daardoor is er veel minder bindmiddel nodig om de platen te persen. Daar komt nog bij dat de eigenschappen van OSB platen (sterkte, isolerend vermogen, hergebruik) even goed en vaak zelfs nog veel beter zijn dan die van spaanplaat en MDF.

OSB platen kopen? Let op de kwaliteit!

OSB platen zijn verkrijgbaar in verschillende kwaliteiten. Dat heeft te maken met de mate waarin het materiaaltegenwater kan en met de sterkte van de platen. OSB 1, het standaardmateriaal, is eigenlijk alleen geschikt voor decoratief gebruik op droge plekken binnenshuis. Het mag niet zwaar worden belast. OSB 2 mag wat zwaarder worden belast, maar niet voor dragende constructies. OSB 3 wordt het meest gebruikt in Nederland. Het kan in droge en in vochtige omstandigheden worden gebruikt en is sterk genoeg om te worden toegepast in dragende constructies. OSB 4 is nog sterker, maar is bedoeld voor industriële toepassingen. In Nederland is deze kwaliteit beperkt leverbaar.

Houtmarkt heeft in principe alleen OSB klasse 3 in het assortiment. In Nederland wordt voor 95% OSB-3 gebruikt. Mocht u betere constructieve eigenschappen willen hebben, is het verstandig om te kijken of underlayment een goede oplossing is. Deze is dan qua prijs-kwaliteit iets voordeliger.