Naar boven

Douglas hout

De Douglasspar is een boom uit de dennenfamilie (Pinaceae). De boom komt van nature voor in het westen van Noord-Amerika. Het in Noord-Amerika gegroeide hout heet Douglas Fir. Het geimporteerde Douglas Fir wordt in Nederland in de handel Oregon Pine genoemd.

Het in West-Europa gegroeide hout wordt in Europa Douglas genoemd. Door verschillen in groeiomstandigheden zijn ook de houteigenschappen van Oregon Pine en Europees Douglas verschillend.

Het Douglas-hout wordt veelvuldig gebruikt voor onder andere schuttingen, tuinmeubels, veranda's, pergola's, vlonders, meubels, vloeren en schuttingen. Al het hout is PEFC-gecertificeerd.

Kies een categorie

Douglas hout

Douglas hout is een mooi alternatief voor als je wat duurzamer hout wil dan steigerhout en geen zin hebt om veel tijd en energie te steken in het bewerken van het hout, omdat het langer mee gaat. Douglas hout is dan ideaal. Het wordt vaak gebruikt voor blokhutten, veranda’s en andere bouwconstructies. Je ziet het verder wat minder vaak terug in de bouw vanwege de voorkeur aan vurenhout.

Wat is Douglas hout?

Douglas hout is een naaldhoutsoort welke voorkomt in Europa en Amerika. De meeste Douglassparren staan in Amerika. Daar komt het ook oorspronkelijk vandaan. De Douglassparren worden daar meer dan 100 meter groot, terwijl ze in Europa niet groter worden dan gemiddeld 50 meter. Verder heeft Douglas hout de positieve eigenschappen dat het heel duurzaam en sterk is.

Douglas kenmerken

Douglas hout is misschien nog niet zo populair als vurenhout of steigerhout maar heeft zeker wel veel al niet meer positieve eigenschappen.

De 10 belangrijkste eigenschappen van Douglas hout:

1. Duurzaamheid

Zonder behandeling gaat Douglas hout 10 tot 15 jaar mee. Dit betekend dat Douglashout al langer mee gaat dan bijvoorbeeld steigerhout. Verder wordt de duurzaamheid van hout aangegeven middels een bepaalde duurzaamheidsklasse. Douglas hout heeft de duurzaamheidsklasse 3. Hoe hoger het cijfer is (normering tussen de 1 en de 5) des te sneller zal het door invloeden van buiten, als regen, wind, zuurstof etc.. rotting vertonen. Vurenhout heeft bijvoorbeeld een duurzaamheidsklasse van 5. Houtsoorten die duurzaamheid klasse 1 hebben zijn bijvoorbeeld teak of Meranti hout. Dit is in vergelijking tot Douglas hout ook weer een andere houtsoort namelijk loofhout in plaats van naaldhout.

2. Hardheid

Douglas hout is een harde houtsoort. Douglas hout wordt na bepaalde tijd zelfs nog harder, waardoor het nog langer meegaat.  De hardheid van hout wordt via de Janka-methode gemeten, waarbij de hardheid van eiken op 100 is gesteld en alle andere houtsoorten dus hier onder of hier boven vallen. Douglas hout heeft een hardheid van ongeveer 47. Zo heeft vurenhout een hardheid van ongeveer 30 en Teakhout een hardheid van 70.

3. Vergrijzing van Douglas hout

Na verloop van tijd (tussen de 10 a 15 jaar) gaat Douglas hout verkleuren en komt er bij het hout een grijstint naar boven. Nu kun je dit direct behandelen, maar het licht opschuren is bijvoorbeeld ook een optie, waardoor je eigenlijk een soort grey wash over het hout heen krijgt. Dit geeft vaak ook een mooi eindresultaat.

4. Douglas palen

Douglas palen zijn heel goed te gebruiken bij bouwconstructies. Dit komt vooral omdat Douglas houten palen vaak veel rechter zijn dan vurenhouten palen. Door de grote rechtheid kan men er beter mee werken. Wat je dus ook vaak ziet is dat bijvoorbeeld houten heipalen vaak van Douglas hout zijn. Dit komt verder ook nog door het geringe verloop en takkigheid, waardoor ze hier nog beter geschikt voor zijn.

5. Toepassing

Douglas hout zie je zowel binnen als buiten. Binnen zie je het vaak vooral terug in de vloeren, bedden ofwel wandbekleding. Je hebt Douglas houten balken en douglas houten regels, maar  buiten zie je Douglas houten planken het vaakst terug komen. Denk bijvoorbeeld aan blokhutten, schuttingen, vlonders en overkappingen in de tuin.

6. Wat is het verschil tussen Douglas hout en Larikshout

Het verschil tussen Douglas hout en Larikshout zit in een paar kleine details, maar dit zijn er wel genoeg dat je ze zeker niet als gelijke kan zien. We zullen er een aantal voor je benoemen:

  • Douglashout heeft een grotere rechtheid dan Larikshout
  • Larikshout is wat taaier en minder stabiel dan Douglashout
  • Douglas hout is meer rood terwijl Larikshout meer geel hout is.
  • Sommige zeggen dat de twee houtsoorten gelijk zijn aan elkaar, maar er zit dus wel degelijk verschil in.

7. Onderhoud

Je hebt speciale beits of impregneer om Douglas hout te behandelen, zodat het niet vergrijst. Deze is op zowel olie als water basis verkrijgbaar. De keuze heeft naast bescherming ook een beetje te maken met kleur. Welke kleur wil je bijvoorbeeld dat je schutting wordt na de behandeling. Helemaal niet grijs of juist wel wat lichte tinten grijs.

8. Verven

Douglas hout kun je nog extra bewerken om het bijvoorbeeld grijs te maken door toevoeging van tannine, maar doe dit wel voorzichtig. Douglas hout kan ook groen worden wanneer je teveel gebruikt. Om dit te voorkomen is altijd handig om het even te testen of je de juiste dosering hebt, voordat je een hele groene schutting hebt in plaats van een grijze.

9. Beschikbaarheid

De beschikbaarheid van Douglas is flink aan het stijgen. Dit komt omdat het vooral steeds meer geplant wordt. Dit gebeurt vooral in Frankrijk en Duitsland. In Frankrijk groeit bijvoorbeeld 1 miljoen kuub aan Douglashout per jaar. In Nederland zijn we ook bezig om de Douglasspar op verschillende plekken te planten. Als je kijkt naar de oppervlaktes van Frankrijk en Duitsland in vergelijking met Nederland kun je begrijpen dat dit in die landen de groei en het planten veel sneller gaat.

10. Douglas Zweeds rabat

Dit zijn Douglas planken die zo gezaagd zijn dat ze perfect in elkaar passen. Door deze overlap is de afwatering optimaal. Hierdoor wordt Douglas Zweeds rabat vaak gebruikt voor schuttingen, wanden en/of afscheidingen. Ook zijn deze planken ideaal voor het maken ofwel bouwen van tuinhuisjes en blokhutten.

11. Douglas hout voor papier

Net als vurenhout wordt ook Douglas hout gebruikt voor papier door Parenco. Alleen wel in veel mindere mate. Dit komt vooral door de rode kern van het Douglashout en het hogere harsgehalte. Hierdoor is Douglashout beperkt bruikbaar voor de papierindustrie.