Naar boven

Plaatmateriaal

Houtachtige plaatmaterialen zijn beschikbaar in een groot aantal verschillende typen, maten en desgewenst voorzien van verschillende op de toepassing afgestemde afwerkingen. Door hun kwaliteit en esthetische en technische eigenschappen vinden zij brede toepassing in de bouw, zowel in het interieur als het exterieur. Plaatmaterialen uit duurzaam beheerde bossen, met keurmerk, zijn ruim voorhanden zodat ook op milieugebied houten plaatmaterialen een goede keuze zijn. Enkele van de toepassingen waar houtachtige plaatmaterialen veelvuldig worden gebruikt zijn gevels en bekistingen. Houten plaatmateriaal levert dan een optimaal bijdrage aan een hoogwaardige kwaliteit van bouwen, met een lange levensduur.

Plaatmateriaal

Houtachtige plaatmaterialen zijn opgebouwd uit verschillende houtsoorten en verlijmingen. Er zijn diverse soorten en maten verkrijgbaar. Afhankelijk van de toepassing kan hier een keus in gemaak worden. Worden platen voor constructieve toepassingen gebruikt? Is het zichtwerk? Dient het bestemd te zijn tegen weersinvloeden? Dit zijn allemaal vragen waar men rekeing mee dient te houden. Voor advies, kunt u altijd contact opnemen met onze klantenservice.

1. Plaatmateriaal voor constructie

Constructief plaatmateriaal, ook wel underlayment genoemd, wordt vaak toegepast om wanden, vloeren en daken af te timmeren. Deze platen zijn in verschillende kwaliteiten en verschillende afmetingen verkrijgbaar. Afhankelijk van de toepassing kunnen we hier advies in geven. De platen hebben over het algemeend de afmeting 244 x 122 cm en zijn verkrijgbaar in de dikte 9 t/m 18 mm. De goedkoopste variant is de OSB plaat. Daarnaast hebben we verschillende kwaliteiten Underlayment:

Elliottis underlayment: 244 x 122 cm, dikte 9 t/m 18 mm en eventueel verkrijgbaar in messing en groef.
Radita Pine underlayment ook wel Grenen multiplex: 244 x 122 cm, dikte 9 t/m 25 mm, en eventueek verkrijgbaar in messing en groef
Fins Vuren underlayment: 244 x 122 cm, dikte 9 t/m 21 mm, en eventueel verkrijgbaar in messing en groef.

2. Plaatmateriaal voor binnen

Bij plaatmateriaal voor binnen kun je denken aan Multiplex, Spaanplaat en MDF en diverse gefineerde platen. Deze platen hebben we interieure verlijming en zijn dus beslist niet bedoeld voor buitengebruik. Ook hierin zijn veel types en afmetingen verkrijgbaar.

3. Plaatmateriaal voor buiten

Bij plaatmateriaal voor buiten heb je net iets meer soorten om uit te kiezen. Bij alleen Okoumé heb je al meerdere soorten als gegrond, garantie of gecombineerd garantie gegrond. Daarnaast heb je ook nog andere soorten als Berken, Uniprime, Carrosserie en Board.

4. Betonplex

Betonplex is plaatmateriaal met een epoxy afwerklaag. Door deze laag heeft het hout geen verdere afwerking nodig. Betonplex wordt veelal gebruikt voor het maken van een bekisting in de bouw voor het storten van beton. Houtmarkt.nl heeft verschillende soorten Betonplex waaruit je kan kiezen.