Naar boven
Underlayment
Underlayment

Underlayment

Underlayment, ook wel constructie multiplex genoemd, wordt voor diverse toepassingen gebruikt. In de basis worden deze platen bevestigd op de balklaag van de constructie voor wanden, vloeren, daken en verpakkingen. Underlayment is in principe niet geschikt voor zichtwerk. In de praktijk gebruikt men het toch steeds vaker, vanwege de natuurlijke warme uitstraling van hout.

Afmetingen Underlayment 

Constructie multiplex is uitsluitend verkrijgbaar in de afmetingen 244 x 122 cm. Deze zijn in verschillende diktes verkrijgbaar. De meest gebruikte ditke is 18 mm. Daarnaast zijn de diktes 9mm, 12mm, 15mm, 18 mm en 21mm beschikbaar.
Underlayment platen zijn ook verkijgbaar in de Messing en Groef uitvoering. Dit geldt alleen voor de platen in de dikte 18 mm.

Verschil OSB en Underlayment

Zowel underlayment als OSB platen worden gebruikt voor constructieve toepassingen en vallen onder de categorie constructie multiplex. Een OSB-plaat is opmaakt uit grove houtsnipper die watervast verlijmd zijn. Underlayment daarentegen is opgebouwd uit watervast verlijmde fineren. Hierdoor heeft het betere constructieve eigenschappen. OSB platen zijn hierdoor relatief goedkoper dan underlayment platen.

Soorten Underlayment

Houtmarkt biedt naas OSB verschillende soorten underlayment aan. Hiervan hebben we altijd voldoende op voorraad en kan snel geleverd worden in heel Nederland.

Elliotis pine: aan de bovenzijde eventuele toegestane gebreken zoals open kwastgaten met putty (plamuur) zijn dichtgesmeerd. Aan de achterzijde zijn open gebreken toegestaan.
Radiata Pine (grenen multiplex): 7-laags bij 18 mm door en door radiata pine. Voorzijde gesloten, voor en achterzijde geschuurd.
Fins vuren Multiplex: 7-Laags bij 18 mm, Vuren multiplex II/III. Voorzijde geschuurd en gepropt, achterzijde geschuurd, open gebreken toegestaan.
Underlayment

Ons assortiment underlayment bevat plaatmateriaal voor allerlei doeleinden. Als je met een bouwproject bezig bent, of dat nu nieuwbouw is, een renovatie of een restauratie, dan zal je ongetwijfeld met dit materiaal te maken krijgen. Een andere populaire naam voor underlayment is constructie multiplex. Multiplex krijgt zijn naam doordat het bestaat uit een aantal lagen van een bepaald materiaal en dat materiaal is dan meestal een houtsoort. Daarom bestaat er Fins vuren underlayment, radiata pine underlayment en elliottis pine underlayment. Een laatste optie is OSB, wat bestaat uit lagen van houtvezels die zijn samengeperst. Ons assortiment multiplex is uitgebreid en er is vast een plaat die voldoet aan jouw eisen.

Constructie multiplex toepassingen

Multiplex wordt in de bouw gebruikt voor een verscheidenheid aan doeleinden. Het is ideaal materiaal om wanden, vloeren, afscheidingen en plafonds mee te dichten voordat je dat stuct en afwerkt. Het kan ook als een toplaag gebruikt worden en in het zicht worden geplaatst. Met een mooie lak komt de houtstructuur dan echt naar voren. Een mooie Fins vuren underlayment plaat kan ook gebruikt worden bij het maken van boekenkasten, stellingen, meubels en het omtimmeren van kolommen. Onze platen zijn geschuurd en vervolgens wel of niet gepropt. Sommige platen zijn aan één zijnde gepropt en anderen zelfs aan beide.

Ons assortiment

Wat betreft de underlayment platen, bieden we platen aan met de standaard afmetingen 244 x 122 cm. De diktes kunnen verschillen en sommige platen zijn slechts 9 millimeter dik, terwijl anderen wel 21 millimeter dik zijn. De keuze is aan jou. Al het hout dat wij verkopen wordt duurzaam en verantwoord geproduceerd. Je treft bij ons de volgende producten aan.

OSB: OSB en underlayment worden beide voor constructieve toepassingen gebruikt, maar OSB platen bestaan uit verlijmde houtsnippers terwijl underlayment uit een aantal lagen verlijmde fineren bestaat. Dit is een uitstekende en goed betaalbare keuze voor plekken die niet in het zicht komen.
Underlayment: wij bieden drie verschillende soorten underlayment aan, namelijk eliottis pine, radiata pine en Fins vuren. Deze kunnen voorzien zijn van een messing en een groef, ze worden in verschillende afwerkingen geleverd en bij anderen zijn gebreken al dichtgesmeerd met putty. Underlayment van fineren heeft een warme en natuurlijke uitstraling en wordt tegenwoordig ook veel in het zicht geplaatst.
Standaard maten, maar maatwerk is ook mogelijk

Onze underlayment platen zijn standaard dus 244 x 122 centimeter, maar elk bouwproject is anders. Het is goed mogelijk dat jij andere afmetingen nodig hebt en dat is met ons altijd te bespreken. Bepaal eerst het houtsoort en daarna de dikte. Vervolgens neem je contact op met onze klantenservice en geef je aan wat je nodig hebt. Zij kunnen je dan exact vertellen wat we voor jou kunnen betekenen en jouw op maat gemaakte constructie multiplex bij je thuis laten afleveren. 

Wacht dus niet langer en investeer in het mooie en veelzijdige plaatmateriaal van Houtmarkt. Of je nu een scheidingsmuur wilt plaatsen, een vloer wilt leggen, een boekenkast wilt maken of verpakkingsmateriaal nodig hebt, bij ons vind je een plaat die past bij wat jij nodig hebt.