Naar boven

Okoume

Okoumé multiplex is een plaat wat opgebouwd is uit door-en-door okoume fineren. Deze platen zijn watervast verlijmd en dusdanig duurzaam, dat het over het algemeen voor buitentoepassingen wordt gebruikt. Denk hierbij aan boeiboorden, betimmeringen van plafonds en dakkapellen. De platen hebben de afmetingen 310 / 250 x 125 cm.

Okoume Multiplex komt veelal uit West-Afrika waar de stammen geoogst worden, de stammen worden verscheept naar de diverse fabrieken waar ze worden verwerkt. De stammen worden geschild tot dunne fineren waarna deze om en om watervast verlijmd en geperst worden tot multiplex. Okoume heeft zeer gunstige eigenschappen, licht van gewicht, egaal lichtbruin van kleur, door hoge stammen met weinig takken zeer weinig knoesten in het fineer.

Toepassingen Okoumé

De toepassing van Okoume multiplex is vooral buiten,  ideaal voor boeiboorden, betimmering van plafonds, dakkapellen, boven de kozijnen en als deuren. Zorg er wel goed voor dat bij een buitentoepassing het multiplex behandeld is, onbehandelde platen zijn kwetsbaar. Binnen zijn de platen uiteraard ook goed toepasbaar als aftimmering.

Soorten Okoume

Okoume multiplex is verkrijgbaar in FSC en NON FSC, gegrond in diverse laagdiktes of blank. Tevens verkrijgbaar met een garantie van 10 jaar mits de plaat op de goede wijze is verwerkt (verwerkingsvoorschriften kunnen bij ons opgevraagd worden). De soorten okoume multiplex op een rij:

  • Okoume onbehandeld met of zonder FSC

  • Okoume gegrond met of zonder FSC

  • Okoume met 10 jaar garantie

Afmetignen Okoumé

De diktes van Okoume multiplex zijn zeer divers, van 4 mm dikte oplopend tot 40 mm dik en dat in de plaatafmetingen van 2500 x 1220 mm of 3100 x 1530 mm. In 40 mm dik zijn de platen naast de reeds eerder genoemde maten ook verkrijgbaar in 2150 x 950 mm en 2350 x 950 mm. Het gewicht van Okoume multiplex ligt rond de 500 kilo per kubieke meter, dit is vrij licht voor een multiplex.

Bewerking Okoumé

Okoume multiplex is zeer goed te verwerken, door het strakke oppervlak en de fijne houtstructuur is de plaat uitermate goed te zagen en te schilderen. Denk bij het bevestigen in een buitensituatie dat er gebruikt gemaakt wordt van RVS schroeven. Schuine randen aan de plaat is een pré, hierdoor hecht de verf beter en vallen de regendruppels van de plaat af. Behandel de zijkanten met een sealer, pvac lijm of een goede grondlaag. Dit is de kwetsbare kant. Als dit goed behandeld is kan er geen vocht de plaat indringen. De verwerkingsvoorschriften zijn bij ons te vinden op de site, of toe te sturen.

Okoumé op maat

Mocht u okoumé multipelx op maat willen hebben. Dat kunnen wij voor u verzorgen. Denk hierbij aan bewerkingen als op maat zagen, gronden, sealen etc. Zo bespaart u tijd en moeite op het werk. Wij verzorgen alle maatwerk vanuit onze locatie in Zwijndrecht en komen het vervolgens leveren. Vraag onze klantenservice naar de mogelijkheden.

Okoumé online bestellen

Houtmarkt heeft diverse soorten Okoumé multiplex op voorraad. Deze kunnen wij vanuit onze locatie in Zwijndrecht snel leveren in heel Nederland. Heeft u de materialen op een later moment nodig. Bestel het én spreek een afleverdatum af met de klantenservice. Het is tevens mogelijk om materialen af te halen.