Naar boven

Vurenhout

Vurenhout is in Nederland de meest bekende en gebruikte houtsoort. Het komt een fijnspar, de boom die als kerstboom algemeen bekend is. Zelfs in Nederland bestaan er prodcutiebossen van de fijnspar, maar de opbrengst kan niet voldoen aan de vraag. Het bij houtmarkt verkrijgbare vurenhout komt voornamelijk uit de streken van Noord-Europa.

Vurenhout kan en wordt voor veel doeleinden gebruikt. In de bouw, maar ook de Doe Het Zelver past veel vurenhout toe. Een greep van de vele toepassingen; balken, latten, planken, schroten, lijstwerk, kozijnen, puien, ramen, deuren, trappen, vloeren, wandbetimmeringen, kleinmeubelen, emballage enzovoorts. Allemaal van vurenhout!

Vurenhout is beschikbaar in ruw, geschaafd, gevingerlast en steigerhout.

Kies een categorie
Sorteren

Wat is vurenhout?

Vurenhout komt oorspronkelijk uit Zweden. De Zweedse naam voor vuren is “gran” een voor grenen is “furu”. De namen die wij dus in Nederland gebruiken zijn hier van afgeleid. Wat je dus op zal vallen is dat de namen omgewisseld zijn. Waarom? Dat is nog steeds niet helemaal duidelijk. Het vurenhout wat in Zweden veel voorkomt is het hout van de fijnspar. De reden dat vurenhout zo populair is ligt vooral aan de eigenschappen.

Vurenhout eigenschappen

Vurenhout is dus het meest gebruikte hout in Nederland. Als we kijken naar de eigenschappen kunnen we beter begrijpen waarom dit zo is.

De 10 belangrijkste eigenschappen van vurenhout:

1. Goedkoop

Vergeleken met andere houtsoorten als Douglas hout is vurenhout vaak het goedkoopste hout om aan te schaffen. Dit komt ook omdat vurenhout het meeste beschikbaar is in vergelijking met de andere houtsoorten. Houtmarkt heeft standaard een groot assortiment vurenhout beschikbaar voor een scherpe prijs.

2. Makkelijk te bewerken

Naast de consumenten zien we dat vurenhout vooral ook veel door bedrijven wordt gebruikt. Bijvoorbeeld in de bouw. Doordat vuren makkelijk te bewerken is wordt het o.a. gebruikt in heipalen, plaatmateriaal, dakbeschot, gevelbekleding, vloeren, kozijnen en zo kunnen we nog wel even door gaan.

3. NoordEuropees vuren en Midden Europees vuren

Er is een klein onderscheid tussen het verschillende vurenhout. Wanneer het over NoordEuropees vuren hebben komt het vaak uit Scandinavië. Qua kwaliteit is er minimaal verschil en zit het alleen in de structuur. Midden Europees vurenhout is vaak afkomstig uit zagerijen in Duitsland.

4. Vurenhout voor binnen

Houtmarkt kan het vurenhout geschaafd leveren, hierdoor is het ideaal geschikt voor binnen. Je kunt vurenhout goed gebruiken voor trappen, deuren, plafonds, meubels en keukens. Naast dat het sterk is, is het ook nog heel makkelijk te bewerken. Je kan het vurenhout bijvoorbeeld goed lijmen, zagen en verven.

5. In lange lengtes beschikbaar

Voor de bouw van grote objecten, meubels of gebouwen is het handig dat de houten balken en planken in lange lengtes leverbaar zijn. Bij Houtmarkt.nl kun je vurenhouten planken bestellen tot vijf meter. Sommige vurenhouten balken zijn zelfs 5400 mm lang.

6. Vele toepassingsmogelijkheden

Vurenhout kan voor zowel buiten als binnen worden gebruikt. We zien dat buiten steeds meer de stenen schuur vervangen worden door een vurenhouten blokhut. Verder zie je in elk huis wel dat vurenhout terugkomt in de meubels, keuken of kleinere voorwerpen als fotolijstjes en speelgoed.

7. Gevingerlast vurenhout

Gevingerlast vurenhout is vurenhout wat door middel van een bepaalde vingerlastechniek aan elkaar is gekoppeld. Hierdoor kan er meer op hout bespaard worden en de balken zijn tevens sterk, kaarsrecht en stabiel.

8. Vurenhouten planken

Vurenhout heb je in verschillende soorten en maten de meest voorkomende zijn vurenhouten planken. Hierin heb je twee verschillende soorten: namelijk ruwe vurenhouten planken, welke vaak ook goedkoper zijn omdat ze nog niet bewerkt zijn, of geschaafde planken. De vurenhouten planken worden vooral gebruikt voor bijvoorbeeld meubels als boekenkasten of vitrine kasten.

9. Vurenhouten balken

Vurenhouten balken worden wat minder vaak gebruikt in meubels en worden meer gebruikt bij regelwerk of als betonbadding. Zo kun je er een ideaal frame voor een tussenmuur van maken of juist inzetten als regelwerk tegen het plafond om je huis of tuinhuis te isoleren.

10. Betonbadding

Een betonbadding is eigenlijk een andere naam voor een (vaak vurenhouten) balk die gebruikt wordt als hulpconstructie bij bekistingen. Dit zijn tijdelijke mals of vormen waar dan beton in wordt gestort. Deze mals zorgen er weer voor dat het beton en de wapening op zijn plaats blijven tijdens het storten van het beton en het uitharden er van.

11.  Resonantiehout en papier

Er is ook nog speciaal vurenhout wat gebruikt wordt voor muziekinstrumenten als piano’s, gitaren en xylophoons. Dit vurenhout groeit erg langzaam en gelijkmatig waardoor het ideaal geschikt is als klankbodemhout. Dit vurenhout is vooral afkomstig uit de Alpen.

Vurenhout voor Papier

Papier wordt gemaakt van hout en celstof, in de vorm van houtvezel, is de belangrijkste grondstof voor papier. Andere benamingen hiervoor zijn; pulp of papierpulp, papiervezel en cellulose. Vurenhout is een van de meest gebruikte soorten hout in Europa voor papier.