Naar boven

Vurenhout geschaafd

Geschaafd vurenhout is maatvast en wordt voornamelijk toegepast in de bouw. Bij geschaafd vurenhouten regels, planken en balken is het hout machinaal glad geschaafd, waardoor het goed te bewerken is.

Let op dat de netto geschaafde maten afwijken van de ruwe standaard kopmaten.Staat de gewenste maat er niet tussen, neem dan contact op voor de mogelijkheden.
Sorteren

Vurenhout geschaafd:

Vurenhout is zowel ruw als geschaafd verkrijgbaar. De meest voorkomende variant is geschaafd vurenhout. De vurenhouten balken, planken en regels zijn dan machinaal glad geschaafd waardoor het goed te bewerken is. Het hout is maatvast en wordt voornamelijk toegepast in de bouw. Vurenhout heeft een hoge kwaliteit en is afkomstig uit zagerijen uit Noord-Europa. Daar groeien de bomen langzamer door de kou, waardoor het hout steviger is en minder vocht opneemt.

Geschaafde vurenhouten planken

Waar worden ze voor gebruikt?

Vurenhouten planken zijn rondom geschaafd en hebben 4 rechte kanten. De planken worden voornamelijk gebruikt in de bouw en door de doe-het-zelver. Over het algemeen worden de planken toegepast voor interieure toepassingen als het bouwen van kasten, planken, rekjes, tafels en overige meubels.

Wat zijn de meest voorkomende afmetingen?

Geschaafde planken hebben een andere afmeting in tegenstelling tot ruwe planken. De standaard diktes van ruwe planken zijn 22 of 32 mm. Nadat deze planken geschaafd zijn, hou je een netto dikte over van 18 mm (22) of 28 mm (32) over. In de breedte heb je iets meer variatie. De breedte verschilt over het algemeen tussen de 100 en 250 mm, in stappen van 25 mm. Zodra de planken geschaafd zijn, hou je netto ca. 5 mm minder over.


Hieronder een overzicht van de beschikbare breedtes:

Geschaafd Staandaard   
Breedte Dikte 18 mm Dikte 28 mm
95
120  
145
170    
195
220    
245    


Geschaafde vurenhouten balken

Waar worden ze voor gebruikt?

In tegenstelling tot planken worden de vurenhouten balken voornamelijk gebruikt voor het maken van constructies in de bouw van een woning. Denk hierbij aan de constructie van een dak of gevel. Aan de hand van deze constructie wordt er isolatiemateriaal geplaatst en afgewerkt met afbouwproducten.

Wat zijn de meest voorkomende afmetingen?

Vurenhouten balken hebben minimaal een dikte van ca. 50 mm. Dit is met name wanneer het hout nog niet geschaafd is. Wanneer het geschaafd wordt hou je een netto dikte over van ca. 44 mm. De andere netto geschaafde balken hebben een dikte van 58 en 70 mm.


Hieronder een overzicht van de beschikbare breedtes:

Geschaafd Standaard    
Breedte Dikte 44 mm Dikte 58 mm Dikte 70 mm
44    
70    
95    
120    
145    
155    
170  
195  
220  
245    
270    
295    


Wat is verduurzaamd vurenhout?

Bij verduurzaamd vurenhout is het hout rondom geschaafd en onder druk geïmpregneerd met Tanalith. Hierdoor heeft het hout andere eigenschappen om aan andere toepassingen te voldoen. Het tanaliseren zorgt ervoor dat het hout beter beschermd is tegen weersinvloeden en het rotten, waardoor de levensduur langer wordt. Over het algemeen wordt verduurzaamd hout buiten en in vochtige ruimtes toegepast. Denk hierbij aan schuttingen, veranda’s, tuinmeubels en gevelbekleding. Bekijk het volledige assortiment via de vurenhout verduurzaamd pagina.

Ruw vurenhout

Geschaafd hout is in principe ruw vurenhout wat een machinale bewerking heeft ondergaan. Ruw vurenhout heeft een ruig oppervlak en wordt onbehandeld geïmporteerd uit diverse landen. Over het algemeen wordt ruw vurenhout gebruikt om in speciale maten te schaven en het hout verder te bewerken. Bij houtmarkt is het uiteraard mogelijk om ruw vurenhout te kopen en eventueel te laten bewerken. Vraag de klantenservice naar de mogelijkheden.