Naar boven

Vurenhout ruw

Vurenhouten planken, regels en balken zijn ook 'ruw' verkrijgbaar. Ruw vurenhout is gedroogd en komt rechtstreeks uit de zagerijen in Noord-Europa. Het is onbehandeld en slechts op de gewenste handelsmaat gezaagd. In Nederland wordt het verder bewerkt.

Geschaafd en geprofileerd in de standaard kopmaten hebben we in diverse lengtes op voorraad. Staat de gewenste maat er niet tussen, neem dan contact op met de klantenservice voor de mogelijkheden. Maatwerk is mogelijk.

Ruw

Wat is ruw vurenhout?

Ruig of ruw vurenhout is hout wat rechtstreeks afkomstig is van de zagerijen uit Noord- en Midden-Europa. Het hout is nagenoeg onbewerkt, heeft een ruw oppervlak en is enkel geraakt door een zaag om het in een bepaalde afmeting te krijgen. Het hout heeft verder geen enkele behandeling ondergaan. Men noemt het ook wel fijnbezaagd vurenhout

Toepassing

Op de Nederlandse markt wordt ruw (fijnbezaagd) vurenhout over het algemeen gebruikt om klantspecifiek op maat te bewerken. Denk hierbij aan bewerkingen zoals; schaven, zagen, profileren en verven. Al deze bewerkingen kunnen we vanuit één locatie voor u realiseren. Vraag naar de mogelijkheden via de klantenservice.

Ruw vurenhouten planken

Ruw vurenhouten planken worden in tegenstelling tot geschaafde planken minder vaak gebruikt. Doorgaans is de toepassing constructief.

Een grote uitzondering hierop zijn de welbekende steigerplanken. Steigerhout is namelijk fijnbezaagd vurenhout in de kopmaat 32 x 200 mm. Buiten de constructieve toepassingen worden deze planken vaak gebruikt voor meubels, bijvoorbeeld in de tuin. Bekijk hier de aanbieding op steigerhout.

Prijs van Ruw vurenhout?

In de basis zijn de prijzen van ruw vurenhout lager dan geschaafde balken en planken. Dat is logisch, het hout heeft namelijk nog geen bewerking ondergaan. De kleinst verkrijgbare kopmaten zijn de ruw vurenhouten tengels. Deze zijn momenteel € 0,23 p/m1.

Verschil tussen ruw en geschaafd vurenhout?

De verschillen tussen ruw en geschaafd vurenhout zitten voornamelijk in de afmetingen, prijs, oppervlak van het hout en de toepassingen in de praktijk.

  • Afmetingen: De afmeting van ruw hout wordt ook wel een bruto maat genoemd. Het hout is dan nog niet geschaafd. De afmeting van geschaafd hout is over het algemeen iets kleiner dan ruw hout en wordt geduid als netto maat.

  • Oppervlak: Het spreekt voor zich dat geschaafd hout een glad oppervlak heeft t.o.v. het ruige hout.

  • Prijs: Over het algemeen is ruw hout goedkoper dan geschaafd hout. Dit is vanwege de bewerking die is toegepast.