Waar gebruik je OSB platen voor?

03 december 2022

 

1) Dakbekleding

OSB kan worden gebruikt voor het afdekken van een dakconstructie. Ze zijn geschikt om meer structuur en stevigheid aan t brengen en kunnen een natuurlijkere uitstraling geven. Het gebruik van OSB platen voor dakbedekking kan in sommige gebieden echter een probleem zijn omdat ze gemakkelijk vocht opnemen. Dit verkort de periode van houdbaarheid vanaf het moment van aanbrengen. 

 

OSB platen voor de afwerking

Behandelde OSB's bieden een betere weerstand tegen vocht en verminderen schade bij brand en bieden zo een oplossing voor het probleem bij blootstelling aan extreme omstandigheden. Bouwers plaatsen niet zomaar dakbedekking. Ze overwegen of het beoogde dak is ontworpen om extra gewicht van dakbedekking te dragen. Vaak worden de OSB platen wel gebruikt voor de afwerking aan de binnenkant van het dak waar dan uiteindelijk nog gipsplaten tegen bevestigd worden. Zo zorgen het isolatiemateriaal en vervolgens de OSB platen voor extra isolatie en stevigheid van het dak.


 

2) OSB vloeren

Afhankelijk van de individuele smaak en voorkeuren voor vloeren, kunnen osb platen ook een slimme optie zijn voor vloeren, hoewel meestal andere materialen zoals multiplex, tegels, douglas vloerdelen en hardhouten vloeren worden gebruikt.

Als je liever een houten vloer hebt, kan OSB een geweldig alternatief zijn, omdat het kosteneffectief is en je dus net wat meer geld bespaart dan wanneer je andere materialen zoals tegels zou gebruiken. OSB vloeren zijn enigszins ruw gemaakt om te voorkomen dat mensen uitglijden. Een mooi afgewerkte vloer met OSB platen geeft het huis een natuurlijker decoratief effect. Voor een vloer op de begane grond of 1ste verdieping wordt toch vaker PVC of laminaat gebruikt. Waar OSB wel zeer geschikt voor is, is bijvoorbeeld de vloer van een vliering of zolder, dan maakt de uitstraling iets minder uit en heb je toch een mooie en vooral praktische vloer.


 

3) Wandbekleding en muren

Het primaire gebruik van OSB bij het maken van een binnenmuur is om het interieur van een goede en stevige structuur te voorzien. Om een ​​moderne, warme uitstraling te krijgen, kan verf of transparante lak op de oppervlakken worden aangebracht. Dan zie je niet direct dat het OSB platen zijn en geeft het toch een mooie en moderne look aan je kantoor of woning.


OSB platen voor extra isolatie

Naast de praktische redenen heeft OSB niet alleen een rol als versteviging van je binnenwanden, maar heeft het ook nog een extra isolerend effect. Zeker als je er ook nog gipsplaten tegenaan gaat schroeven voor de afwerking. Omdat OSB platen zijn gemaakt van gecomprimeerde panelen, hebben ze geen openingen of gaten meer, zoals bij ander plaatmateriaal soms wel het geval kan zijn.

Bij Houtmarkt hebben we verschillende soorten OSB. Bekijk ons hele assortiment en profiteer van de scherpe prijzen. Heb je nog tips of vragen over OSB? Laat het ons dan gerust weten via onze klantenservice.