Zo maak je in een paar stappen een Insectenhuisje

06 april 2024Wil je een nuttige bijdrage leveren aan de lokale biodiversiteit en tegelijkertijd een leuk project voor in de tuin? Overweeg dan om een insectenhuisje te bouwen met bijvoorbeeld Douglas houten vlonderdelen.

Hieronder vind je stap voor stap hoe je dit aanpakt.


Stap 1: Verzamel je materialen
Begin met het verzamelen van de materialen die je nodig hebt. Voor dit project heb je Douglas houten vlonderdelen nodig. Deze houtsoort is duurzaam en weerbestendig, ideaal voor buitengebruik. Je hebt ook een zaag, een boormachine, schroeven, en eventueel wat natuurlijke materialen zoals stro, bamboestokken, en dennenappels nodig om de compartimenten te vullen.

Stap 2: Ontwerp je insectenhuisje
Bepaal de grootte van je insectenhuisje. Een eenvoudig model is bijvoorbeeld 30 cm breed, 40 cm hoog en 15 cm diep. Teken je ontwerp uit op papier en plan waar je de verschillende compartimenten wilt hebben. Insecten zoals bijen, lieveheersbeestjes en vlinders hebben elk hun voorkeuren voor de grootte van de openingen en de materialen in hun 'kamers'.

Stap 3: Zaag de houten delen
Zaag de Douglas houten vlonderdelen volgens je ontwerp. Je hebt minstens één stuk nodig voor elke zijde van het huisje, inclusief de achterkant, en meerdere kleinere stukken voor de tussenschotten en de basis. Schuur eventueel de randen glad om splinters te voorkomen.

Stap 4: Assembleer het kader
Zet het frame van je insectenhuisje in elkaar. Bevestig de zijkanten aan de achterplaat met schroeven. Gebruik de boormachine om de schroeven goed vast te zetten. Zorg ervoor dat de constructie stevig is.

Stap 5: Maak de compartimenten
Nu het kader staat, kun je de tussenschotten plaatsen. Afhankelijk van je ontwerp, kun je verschillende secties maken voor verschillende soorten insecten. Bevestig de tussenschotten met kleinere schroeven of houtlijm.

Stap 6: Vul de compartimenten
Vul elk compartiment met een ander natuurlijk materiaal. Bijvoorbeeld, bamboestokken voor solitaire bijen, stro voor lieveheersbeestjes om zich te verschuilen, en dicht opeengepakte dennenappels voor andere kleine insecten. Zorg ervoor dat alles goed vastzit en er niet uit kan vallen.

Stap 7: Plaats het dak
Maak een dakje dat iets groter is dan het kader van je huisje om te zorgen voor overhang en bescherming tegen de regen. Bevestig het dak met schroeven zodat het goed vastzit en het gehele huisje beschermt.

Stap 8: Plaats het insectenhuisje
Kies een goede locatie voor je insectenhuisje; idealiter op een zonnige plek dicht bij je bloeiende planten. Zorg ervoor dat het huisje niet direct op de grond staat om te voorkomen dat het te vochtig wordt. Je kunt het aan een muur hangen of op een paal zetten. Zo gaat het huisje langer mee!

Door deze stappen te volgen, heb je een prachtig houten insectenhuisje gemaakt dat niet alleen functioneel is, maar ook een decoratieve toevoeging aan je tuin. Het biedt nuttige insecten een veilige haven en draagt bij aan het behoud van de biodiversiteit van je tuin en de omgeving.