Wat is het beste hout voor kozijnen?

30 december 2022Wat zeggen duurzaamheidsklasse over hout?

Er wordt veel gesproken over duurzaamheidsklasse als het gaat om hout, maar wat houdt het precies in? De klasse meet het onbehandelde hout als het in contact komt met grond. Als dit gebeurt wordt er gekeken hoe lang het duurt voordat het hout wordt aangetast. Zachte houtsoorten, zoals grenenhout en vurenhout, worden eerder aangetast dan hardhout. Hoe lager de duurzaamheidsklasse, hoe sterker het hout.


Hardhout geeft jouw kozijnen een lange levensduur


Hardhout is perfect geschikt voor jouw kozijnen. Dit is een type hout dat komt van de loofboom. Waarom wordt het hardhout genoemd? Dat komt omdat het hout een hoge dichtheid heeft. Door deze krachtige structuur leent het hout zich uitstekend voor kozijnen. Welke houtsoorten moet je aan denken als je het over hardhout hebt? Veel gebruikte soorten zijn Afzelia, Meranti, Mahonie en Eiken. Enig heikel puntje is de prijs. Tijdens het aanschaffen van dit soort hardhout ben ik zo’n 10 tot 50 euro duurder uit dan met zachthout. Maar kijk je naar de lange termijn haal je dat geld er makkelijk uit. Want hardhout heeft namelijk een erg lange levensduur. Let je wel op de het hardhout een keurmerk heeft zoals FSC of PEFC? Dat betekent duurzame productie.


Ga voor goedkoop met grenenhout

Je kunt grenenhout zien als een verzamelnaam voor verschillende soorten naaldhout. Dit type hout groeit een stuk sneller dan loofhout wat het zachter maakt qua structuur. Dit grenenhout valt in de duurzaamheidsklasse 3 of 4. Dat maakt dit hout tot een gemiddelde tot beperkte duurzaamheid. Gebruik het hout vooral voor binnenkozijnen. Voor buiten kozijnen is het niet bestendig genoeg tegen het ruige Nederlandse weer. Een van de grootste voordelen van grenenhout is dat het zo goedkoop is. Daarnaast kun je het goed bewerken en is het licht van gewicht. Onderhoud is minimaal. Het enige wat je moet doen is het hout te voorzien van een voorlak- en aflaklaag en elke 5 tot 10 jaar behandelen met elastische verf. Dat is minimaal onderhoud.


Populaire variant onder kozijnhout is vurenhout

Net zoals grenenhout is vurenhout een naaldhout soort. Vurenhout is afkomstig van de fijnspar. Laat je dit type hout onbehandeld dan komt het terecht in de duurzaamheidsklasse 4 of 5. Laat je vurenhout thermisch modificeren of toepassen met flexibele epoxyverbindingen dan gaat het naar duurzaamheidsklasse 1 of 2. Dit alles maakt het hout extra geschikt voor zowel binnen als buitenkozijnen. Een van de grootste voordelen die je krijgt bij vurenhout is dat het heel eenvoudig te bewerken is. Daarnaast is de fijnspar een boom wat snel gekweekt wordt. Dit zorgt voor milieuvriendelijk hout en is extra voordelig. Advies is om het hout elke 10 jaar van een nieuwe verflaag te voorzien.


Voor welke houtsoort kies jij?


Welke type houtsoort je moet kiezen voor je kozijn is moeilijk te beantwoorden. Het ligt uiteraard helemaal aan jezelf. Wat vind jij mooi staan voor je kozijnen? De meeste mensen in Nederland kiezen voor vurenhout, omdat het simpelweg een hele prettige prijs / kwaliteit verhouding heeft. Wil je absoluut besparen op je kozijnhout dan is grenenhout aan te raden. Wil je niet al te veel onderhoud hebben aan je kozijn en tevens een lange levensduur krijgen dan kom je het beste uit op hardhout. Waar het op neer komt is dat er genoeg mogelijkheden zijn om verschillende soorten kozijnhout te gaan gebruiken. Bestel vandaag nog bij ons jouw kozijnhout voor de perfecte kozijnen!