Is Douglas hout beter dan vurenhout?

10 februari 2023 - TuinproductenHet verschil in duurzaamheidsklasse tussen de twee houtsoorten

Eerste wat direct opvalt is in welke duurzaamheidsklasse beide houtsoorten vallen. Dat geldt voor Douglas hout duurzaamheidsklasse 3. Dit is de klasse die stelt dat het hout een duurzaam houtsoort is. Vurenhout daarentegen heeft een duurzaamheidsklasse van 4. Dat betekent dat dit hout weinig duurzaam is. Vind je het belangrijk dat het hout wat je gaat gebruiken lang mee gaat dan kun je beter voor Douglas gaan. Wil je minder duurzaamheid, wat ook gelijk zorgt voor een lagere prijs, kies dan voor vurenhout.

 

Wat is de levensduur van Douglas hout en vurenhout?

Overweeg je voor Douglas hout te kiezen dan kun je ervan uitgaan dat het hout langer meegaat ten opzichte van vurenhout. Reken bij onbehandelde Douglas hout op zo’n 10 tot 15 jaar. Dit is een stuk langer als je het gaat vergelijken met vurenhout. Want vurenhout zorgt voor een levensduur van 7 tot 10 jaar. Mits je het onbehandeld laat. Op de lange termijn kun je dus beter voor Douglas hout kiezen dan vurenhout.

 

Waar kun je de houtsoorten het beste voor gebruiken?

Er zijn genoeg mogelijkheden om beide houtsoorten voor verschillende doeleinden te gebruiken. Normaal gesproken gebruik je vurenhout het beste voor meubels en andere constructies. Bij meubels kun je denken aan kasten, tafels of stoelen. Met Douglas hout wordt het afgeraden om het voor binnenshuis te gaan gebruiken. Daar is het té gevoelig voor en zorgt uiteindelijk voor scheurvorming door het uitdrogen. Douglas hout gebruik je voor buiten zoals vlonders, tuinhuisjes en overkappingen.

 

Hoe zit het met de kleur als je de houtsoorten 1 jaar onbehandeld laat?

Er wordt sterk aangeraden om Douglas hout te laten behandelen met transparante beits. Doe je dit niet dan kun je beter voor vurenhout kiezen. Laat je beide soorten onbehandeld dan zie je na een jaar niet meer het verschil in kleur. Wil je een hout in een specifieke kleur hebben dan is het beste om voor vurenhout te gaan. Het is namelijk zonde om Douglas hout van kleur te veranderen, omdat het van nature al een hele mooie warme licht-rood roze kleur heeft. Vurenhout heeft van nature een witgele kleur.

 

Hoe bescherm je Douglas hout en vurenhout tegen weersinvloeden van buitenaf?

Het is belangrijk voor beide houtsoorten om eens in de zoveel tijd een beschermlaagje aan te brengen. Dat doe je voor het behoud van de kleur en daarnaast voor een langere levensduur. Ga je kijken naar vurenhout dan werkt steigerhoutbeits heel goed. Kijk je naar Douglas hout dan is speciale Douglas olie een must. De olie remt namelijk de verkleuring, waardoor je extra lang kunt genieten van dit mooie houtsoort.

 

Conclusie, welk houtsoort is beter?

Zoals gezegd heeft zowel Douglas hout als vurenhout zo z’n voordelen. Vurenhout is relatief goedkoper dan Douglas hout, maar heeft wel een mindere levensduur. Vurenhout is minder duurzaam, maar door het zachthout wel beter te verwerken. Douglas hout is daarentegen van een stuk betere kwaliteit en heeft een warme uitstraling. Denk daarom goed na welk hout je wilt gaan gebruiken voor welk project. Meubels voor binnen zijn goed te produceren met vurenhout, maar bouw je een terrasvoor buiten dan kun je beter kiezen voor Douglas hout. Wij hebben deze twee houtsoorten volop in voorraad, dus bestel vandaag nog voor snelle levering!