Handige tuintips voor de maand mei

01 mei 2024


In mei, wanneer de dagen langer en warmer worden, is het een ideale tijd om je tuin en tuinconstructies een grondige onderhoudsbeurt te geven.

Hier zijn zes handige tips die je in mei kunt toepassen, speciaal gericht op het onderhouden van je douglas houten palen en zweeds rabatdelen, en andere tuinprojecten die ervoor zorgen dat je tuin helemaal zomer klaar wordt.

1. Beits je douglas houten palen
De douglas houten palen van je veranda kunnen in mei perfect worden behandeld. Begin met het schoonmaken van het hout met een borstel om vuil, stof en eventuele algen te verwijderen. Breng vervolgens een houtreiniger aan om het hout diep te reinigen en laat het drogen. Kies een beits die UV-bescherming biedt en waterafstotend is, wat essentieel is voor de duurzaamheid van buitenhout. Beits helpt om de natuurlijke kleur van douglas hout te behouden en voorkomt vergrijzing.

2. Onderhoud je Zweeds rabat
Zweeds rabat, vaak uitgevoerd in zwart, is populair voor tuinhuizen en gevelbekleding. Deze planken vereisen regelmatig onderhoud om hun mooie uitstraling en levensduur te behouden. Maak de Zweeds rabatdelen schoon met een milde zeepoplossing en een zachte borstel. Controleer op tekenen van slijtage of beschadiging en werk deze bij met een zwarte, weerbestendige verf of beits. Zorg ervoor dat je alle kanten van de planken behandelt om ze volledig te beschermen tegen weersinvloeden.

3. Plant zomerbollen
Mei is nog steeds een goed moment om zomerbollen te planten zoals gladiolen, dahlia's en lelies. Deze bloemen zullen later in de zomer en vroege herfst bloeien, waardoor je tuin een explosie van kleur krijgt. Plant de bollen op een zonnige plek met goed gedraineerde grond. Soms kun je ook nog potgrond toevoegen, omdat hier extra voedingstoffen in zitten.

4. Start met het aanleggen van een moestuin
Als je nog geen moestuin hebt, is mei een uitstekende maand om te beginnen. Je kunt nu nog snelgroeiende groenten zoals sla, radijsjes en spinazie planten. Ook is het een goede tijd om planten zoals tomaten, pepers en aubergines buiten te zetten, nadat de laatste vorst geweest is. Zo kun je lekker je eigen groente gaan verbouwen, dat wordt genieten van verse groente.

5. Voer een grondige inspectie uit van je irrigatiesysteem
Voor de zomer echt begint, is het wijs om je irrigatiesysteem te controleren. Kijk of alle sproeiers en druppelaars nog goed werken en maak ze schoon indien nodig. Vervang onderdelen die beschadigd zijn om ervoor te zorgen dat er een goede bewatering is gedurende de warme dagen die er gaan komen.

6. Zorg voor schaduwrijke plekken
Met de toenemende zon in mei, is het belangrijk om schaduwrijke plekken in je tuin te creëren voor zowel comfort als bescherming van planten die gevoelig zijn voor te veel zon. Overweeg het plaatsen van een houten pergola of het strategisch planten van bomen of grote struiken die schaduw bieden tijdens de heetste uren van de dag.

Door deze handige stappen te volgen, zorg je ervoor dat je tuin er goed bij ligt en dat je houten onderdelen in je tuin, zoals de douglas palen en Zweeds rabat, goed beschermd zijn tegen alle elementen. Hiermee verleng je de levensduur en geniet je optimaal van je tuin.