Deze tips helpen je tuin herfst en winterklaar te maken.

06 augustus 2023 - Tuinproducten


Hier zijn enkele tips om houten meubelen in je tuin voor te bereiden op de herfst- en wintermaanden.

1) Reinigen

Verwijder vuil, mos en algen van houten oppervlakken met een borstel of hogedrukreiniger. Vuil kan vocht vasthouden, wat kan leiden tot rot en schimmel.

2) Schuren

Als het hout ruw is, kun je overwegen om het te schuren. Dit kan helpen om het hout te ontdoen van oude verf of beits en zorgt voor een gladder oppervlak dat beter bestand is tegen weersinvloeden.

3) Beitsen of verven

Behandel het hout met een hoogwaardige, waterdichte beits of verf. Dit helpt het hout te beschermen tegen vocht, UV-straling en temperatuurveranderingen. Zo kun je bijvoorbeeld beits kopen voor je Douglas houten palen

4) Repareren

Controleer op beschadigingen, zoals scheuren of rot, en repareer deze voordat het weer verslechtert. Houtrot kan zich bijvoorbeeld uitbreiden als het niet tijdig wordt behandeld.

5) Overdekken

Overweeg om houten meubels of bouwwerken te overdekken met een waterdichte hoes om ze te beschermen tegen regen, sneeuw en vorst.

6) Opbergen

Als je de ruimte hebt, kan het een goed idee zijn om houten tuinmeubelen binnen op te bergen tijdens de wintermaanden.

7) Vochtcontrole

Controleer regelmatig of er geen water op het hout blijft staan. Dit kan leiden tot rotten en schimmel.

8) Oliën

Het aanbrengen van een houtolie kan helpen om het hout te voeden en te beschermen tegen de elementen. Doe dit nadat je het hout hebt gereinigd en het volledig droog is.

9) Controleer bevestigingen

Controleer de bevestigingen van houten structuren zoals veranda's, pergola's, hekken en poorten. Zorg ervoor dat ze stevig vastzitten en niet losraken door wind of vorst.

10) Voorkom sneeuwophoping

Zorg ervoor dat sneeuw niet ophoopt op houten meubels en/of constructies, omdat het gewicht schade kan veroorzaken.

11) Ventilatie

Zorg voor voldoende ventilatie rondom houten meubelen en constructies om de luchtstroom te bevorderen en de ophoping van vocht te voorkomen.

Door deze stappen te volgen, kun je ervoor zorgen dat je houten objecten en bouwwerken in je tuin beschermd zijn tegen de herfst en winter invloeden en er goed blijven uitzien.