Welk plaatmateriaal is geschikt voor in de schuur of berging?

06 juli 2023

Er zijn veel soorten plaatmateriaal die je zou kunnen gebruiken in een schuur of berging, afhankelijk van de vereiste eigenschappen zoals duurzaamheid, weerstand tegen vocht en kosten . Hier zijn enkele mogelijke keuzes:

1) Multiplex (Plywood)

Multiplex is sterk, duurzaam en relatief goedkoop, waardoor het een populaire keuze is voor veel bouwprojecten in en rondom je tuinhuis, berging of schuur. Er zijn verschillende soorten multiplex beschikbaar, waaronder watervast multiplex (exterieur multiplex), dat is behandeld om bestand te zijn tegen vocht en daarom een goede keuze kan zijn voor schuren en bergingen.


Hardhoutden Multiplex 

Multiplex hardhout is een vochtwerende variant van multiplex voor binnen projecten. Zo kunnen deze multiplex platen heel goed gebruikt worden in vochtige ruimtes zoals in de badkamer of buiten in de schuur. Ze worden minder vaak gebruikt voor decoratieve doeleinden.

2) OSB (Oriented Strand Board)

OSB is een soort plaatmateriaal dat is gemaakt door houtschilfers onder hoge druk en temperatuur te persen. Het is over het algemeen sterker dan multiplex en kan ook bestand zijn tegen vocht, hoewel het meestal wordt aanbevolen om het te beschermen met een waterdichte laag zoals verf of beits. Zeker als je OSB platen gaat gebruiken in een schuur of berging waar het vochtiger kan worden dan in huis. 

3) MDF (Medium-Density Fiberboard)

MDF is een soort geperst houtproduct dat vaak wordt gebruikt voor binnenprojecten vanwege zijn gladde oppervlak en gemakkelijk te bewerken eigenschappen. MDF is alleen niet erg goed bestand tegen vocht en zou daarom moeten worden beschermd als het in een schuur of berging wordt gebruikt. We raden het dus NIET aan om MDF te gebruiken voor projecten in je schuur. 

4) Underlayment

Dit is een soort plaatmateriaal dat speciaal is ontworpen om als onderlaag voor vloeren en daken te worden gebruikt. Underlayment platen zijn sterk en duurzaam, en kan ook worden gebruikt voor muren of andere structurele elementen in een schuur of berging. 


5) Trespa

Dit is een type high-pressure laminate (HPL) dat zeer bestand is tegen weersinvloeden en daardoor uitermate geschikt voor buiten gebruik. Trespa is echter ook relatief duur. Het is ook wat lastiger om mee te werken. Meestal wordt het gebruikt als afwerking voor aan de buitenkant, omdat het zo sterk en weersbestendig is. 

6) Betonplex

Betonplex is een gladde plaat waardoor vuil en andere materialen niet goed blijven hechten. Door deze positieve eigenschap en omdat het vanzichzelf seer sterk is, wordt betonplex ook wel eens gebruikt als materiaal om een werkbank in een schuur te maken. Betonplex kan goed tegen vocht. Betonplex is watervast verlijmd, omdat het beton bij het storten nog veel water bevat. Samen met eem evenutele epoxy toplaag zijn de platen gewoon erg goed bestand tegen water. Ze kunnen dus zonder veel onderhoud jaren mee.

Welk soort plaatmateriaal je ook kiest, zorg ervoor dat het geschikt is voor jouw specifieke behoeften en dat je het op de juiste manier installeert en behandelt om een lange levensduur te garanderen. Weet je het niet zeker? Neem dan even contact met ons op en we helpen je graag bij het kiezen van het juiste plaatmateriaal.