Profiteer van veel voordeel op tuinhout! Kortingen tot 15%. 

Sluiten

Welk hout kun je het beste nemen voor bij een zwembad?

14 juni 2023 - TuinproductenWelk hout past het beste bij een zwembad in de tuin?

Bij het kiezen van een houten vlonder voor je zwembad, moet je rekening houden met factoren zoals duurzaamheid, slipbestendigheid, weerstand tegen water en onderhoud. Hier zijn een paar opties die geschikt kunnen zijn:

Teakhout: Teakhout is van nature resistent tegen water, waardoor het ideaal is voor gebruik in de buurt van zwembaden. Het heeft ook natuurlijke oliën die helpen voorkomen dat het hout splijt of rot. Bovendien heeft het een mooie, rijke kleur die over het algemeen goed past bij buiteninstellingen.

Cederhout: Ceder is ook een goede keuze voor zwembaddekken vanwege zijn natuurlijke weerstand tegen rot en insecten. Het is lichter dan teak en vaak goedkoper, maar het vereist meer onderhoud om zijn uitstraling te behouden.

Douglashout: Douglas hout is zeer geschikt voor bij zwembaden. het is alleen wel aan te raden de douglas vlonderplanken te behandelen met een douglas beits. Hiermee maak je het hout volledig waterdicht en het ziet er ook nog eens glanzend uit.  Het is naast waterafstotend ook vuilafstotend en heeft geen glans of wetlook. Verder voorkom je hiermee ook houtzwam, algen en mosgroei. Je geniet dus optimaal van je douglas houten vlonder bij je zwembad.

Composiet hout: Composiet dekmaterialen, gemaakt van een mix van hout en plastic, zijn een moderne optie die veel van de voordelen van hout biedt zonder het onderhoud. Ze zijn zeer duurzaam, rotbestendig en verkrijgbaar in een reeks kleuren en texturen.

Ipé hout: Dit is een zeer dichte en duurzame houtsoort die zeer goed bestand is tegen vocht en schimmels. Het is echter ook een duurdere optie.
Elk type hout heeft zijn voor- en nadelen, dus de beste keuze hangt af van je persoonlijke voorkeuren, budget, en hoeveel onderhoud je bereid bent te doen. Het is ook belangrijk om te onthouden dat alle houten dekken regelmatig moeten worden schoongemaakt en geseald om ze te beschermen tegen de elementen en het chloor in het zwembadwater.

Bankirai: Bankirai is een andere tropische hardhoutsoort die zeer geschikt is voor gebruik buitenshuis. Het is sterk, duurzaam en bestand tegen schimmel, insecten en rot. Net als Ipé heeft Bankirai een mooie, rijke kleur die met de tijd kan vergrijzen als het niet regelmatig wordt behandeld. Bij Houtmarkt hebben we hele mooie Bankirai hardhouten vlonderdelen welke zeer geschikt zijn voor het bouwen van een vlonder bij een zwembad.

Welke houtsoort je ook kiest, het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het hout goed wordt onderhouden. Dit betekent dat het regelmatig moet worden schoongemaakt en behandeld met een waterdichte sealer om het te beschermen tegen de elementen en bijvoorbeeld het chloor in het zwembadwater. Bovendien, om duurzaamheid te bevorderen, hebben we bij Houtmarkt ook hout met het  FSC-keurmerk of gelijksoortige certificering die duurzame bosbouw garandeert.