Welk hout is het beste voor een veranda?

22 januari 2022 - Tuinproducten



Beste verkochte hout voor veranda’s blijft geïmpregneerd tuinhout

Het is een feit dat er een stuk meer aanbod aan houtsoorten zijn voor veranda’s, maar het groene getinte hout blijft het meest populairst. Waarom gebruiken mensen zoveel dit soort type houtsoort? Het zal je niet verrassen dat dit heel betaalbaar is, volop beschikbaar en daarnaast heel makkelijk te bewerken is. De meeste van dit soort houten planken zijn gefreesd uit de Zuidelijke gele dennenhout. Vervolgens zijn ze chemisch behandeld om schimmels en houtrot tegen te gaan. Onderhoud bestaat uit een jaarlijkse wasbeurt en het toepassen van beits of houtbeschermingsmiddelen. Dit pas je toe om de twee tot drie jaar.


Puristen kiezen voor red cedar of eikenhout

De puristen onder ons kunnen het beste voor red cedar of eikenhout kiezen. Het zijn Westelijke zachte houtsoorten en staan bekend om de natuurlijk schoonheid en zeer rijke kleur. Dat is niet alleen waarom deze twee houtsoorten zo aantrekkelijk zijn voor veranda’s. Ook worden ze niet volgestopt met chemicaliën of andere conserveringsmiddelen. Dat komt omdat zowel red cedar als eikenhout verschillende tannines en oliën bevatten. Dat maakt ze van nature resistent tegen insecten en houtrot.

 

Tropisch hardhout uit de exoten

Ook erg populair tegenwoordig zijn houtsoorten uit de exoten. Je kunt dan denken aan Cumaru, Garapa, Ipé en Padouk. Het is een kleine greep aan het assortiment tropisch hardhout die er beschikbaar is in Nederland. Wat maakt deze exotische hardhoutsoorten zo speciaal? Ze zijn erg hard, duurzaam en natuurlijk bestand tegen houtrot en insecten. De structuur van dit soort houtsoorten is extreem dik. Dat maakt het heel moeilijk bewerken. Deze exotische hardhout wordt daarom meestal voorgeboord en vastgeschroefd met speciale schroeven. Dat maakt dat de planken goed worden vastgehouden en niet afknappen.

 

Snelstgroeiende veranda materiaal is composiet

Kunststof hout en gecomprimeerde veranda planken zijn de snelst groeiende terrasmaterialen tegenwoordig verkocht. De meeste van dit soort producten zijn gemaakt van polyvinylchloride of polyethyleen. Ze zijn verkrijgbaar in een grote diversiteit aan kleuren. Vaak maakt men de fout dat composiet niet meer werkt, maar composiet heeft nog altijd een hoog percentage aan hout. Dit maakt dat er alsnog een tussenruimte moet worden gebruikt om de werking op te vangen van de planken. 

 

Composiet of toch gewoon Douglas hout?

Niet iedereen vindt het ideaal om voor een veranda gebruik te maken van zweedsrabat planken en douglas houten palen. Bij composiet is opnieuw afwerken of beitsen niet nodig. Helemaal onderhoudsvrij zijn composiet planken niet. In de schaduw kunnen schimmel en meeldauw groeien en een aantal composieten kunnen na een bepaalde tijd verval gaan vertonen. Dat komt simpelweg omdat ze deels van hout zijn. Hout nodig voor jouw veranda? Er is bij ons genoeg op voorraad voor zeer nette prijzen!