Welk hout is geschikt voor tuinmeubelen?

02 februari 2023


Is hardhout geschikt?

Ten eerste zou je de overweging moeten maken wat voor soort type hout je wilt gaan gebruiken voor je tuinmeubelen. Dat kan zachthout zijn of hardhout. Je zult bij zachthout snel denken dat het een zacht hout is en een hardhout hard is. Maar alle schijn bedriegt. Het heeft namelijk niets te maken met de hardheid van het hout. De benamingen hebben namelijk alles te maken met het voortplanten van de bomen via zaden. Heb je hardhout dan betekent dat zaden van de bomen zijn bedekt door vruchten. Hardhout bomen zijn loofbomen. Zachthout zijn bomen die zich voortplanten via de zaden die onbedekt zijn. Onder deze bomen vallen naaldbomen zoals de spar en de dennenboom. Dit verhaal laat blijken dat niet alle hardhout soorten hard zijn en zachthout soorten zacht.

 

Meest gebruikte hout voor tuinmeubels is Teak hout

De meest populaire houtsoort in Nederlandse tuinen is Teak hout. Het is een van de hardste tropische houtsoort die er is en komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië. Denk aan landen zoals India, Indonesië, Thailand en Birma. Teak hout wordt tegenwoordig overgebruikt. Dat zorgt ervoor dat de prijs best prijzig is. Je kunt het zien als een van de duurste houtsoorten op de markt. Vandaag de dag wordt Teak hout in gecontroleerde omgevingen gekweekt, omdat dit hout simpelweg door intensieve winning de afgelopen decennia in de tropische regenwouden is verdwenen.

 

Alternatief voor dure Teak hout is douglashout

Zoek je een goed alternatief voor het prijzige Teak hout? Dan is Douglas hout aan te raden om te verwerken in je tuinmeubelen. Vrijwel elke houtsoort moet worden geïmpregneerd om buiten te kunnen blijven staan, maar dat is bij Douglas hout niet direct nodig! Deze houtsoort is van nature al zo sterk dat het eigenlijk helemaal niet rot of beschimmeld; ideaal dus om te gebruiken voor tuinmeubelen. 
Uiteraard is het voor de levensduur wel handig om ook het Douglas hout bijvoorbeeld te voorzien van beits, maar dan moet je dit wel goed bijhouden. 

 

Steigerhout is een goedkoop alternatief

Veel gebruikt in de verwerking van tuinmeubelen is steigerhout. Je kunt dit niet zien als apart houtsoort, maar meer als een krachtige vurenhout. Steigerhout is meestal al eerder gebruikt in de bouw voor het opbouwen van steigers. Schilders en bouwvakkers hebben op dit hout al diverse stoffen gemorst, dus het impregneren van steigerhout is niet nodig. Het behoudt toch wel z’n originele staat. Het is geen perfect houtsoort, maar door de vele haarscheurtjes geeft het je tuinmeubelen veel karakter mee en een unieke look. Daarnaast is het relatief erg betaalbaar.

 

Hout kopen bij Houtmarkt

Ben je helemaal enthousiast geworden over onze houtsoorten? Besluit vandaag nog om het hout via onze website aan te schaffen! Profiteer direct van de aantrekkelijke prijzen en de snelle bezorgservice. Heb je vragen over de maten of over welk soort hout je moet gebruiken voor welke klus? Neem dan gerust contact met ons op en we helpen je graag verder.