Profiteer van veel voordeel op tuinhout! Kortingen tot 15%. 

Sluiten

Wat voor hout is geschikt voor een schutting?

08 oktober 2022 - TuinproductenEen houtsoort kiezen voor je schutting is geen makkelijke opgave

Houtsoorten zijn er in allerlei soorten en maten te vinden. Ze kunnen in kleur verschillen, maar ook in sterkte. Daarom is een keuze voor een houtsoort niet even snel gemaakt. Het is juist heel belangrijk om te kiezen voor een houtsoort dat bij je tuin past en waar je een goed gevoel bij krijgt. Wat zijn de verschillende mogelijkheden en waarin verschillende houtsoorten van elkaar?


Grenenhout is het meest populaire houtsoort voor schuttingen

Een van de houtsoorten voor een schutting is van grenen. Grote kans dat jij ook zo’n schutting hebt. Wat maakt deze houtsoort zo populair onder Nederlandse tuinen? Dit is een houtsoort afkomstig uit Scandinavië. Je hebt in dit deel van de wereld uiteraard veelal te maken met lage temperaturen, waardoor het hout langzaam groeit. Dat zorgt vooral voor sterk hout. Een van de kenmerken van grenen hout is dat het lichte tinten heeft. Vaak gaat dat gepaard met een grove tekening en groot aantal kwasten. Dat maakt dat jouw schutting een hele natuurlijk uitstraling heeft. Schaf je grenenhout aan dan kun je ervan uitgaan dat het geïmpregneerd is. Dus ideaal bestand tegen allerlei weersinvloeden. Tot slot is dit houtsoort ook erg populair qua prijs. Namelijk een van de goedkoopste houtsoorten voor schuttingen.


Vurenhout is goed alternatief voor grenenhout

Naast grenenhout bestaat er ook de mogelijkheid om voor vurenhout te kiezen. Qua kwaliteit verschilt er niet veel. Ook vurenhout komt uit Scandinavië en heeft mooie en lichte kleuren. Dit houtsoort is afkomstig van de Picea Abies, een speciale naaldboom. Gaat je persoonlijke voorkeur uit naar een minder grove schutting, kies dan in plaats van grenenhout voor vurenhout. Vurenhout heeft namelijk minder nerven wat het minder grof maakt. Kijk je naar het kostenplaatje dan ben je met vurenhout wel duurder uit dan met grenenhout. Minder productie, minder aanbod, duurdere prijs.


Over de hele wereld bekend, Douglas hout

Douglas hout is over de hele wereld bekend en een erg populaire houtsoort om voor je schutting te gebruiken. Qua hardheid is Douglas hout heel goed te vergelijken met grenen of vurenhout. Maar er is één groot verschil. Dit houtsoort heeft namelijk redelijk wat hars in zich. Dat maakt het speciaal, omdat het zichzelf beschermt tegen houtrot. Daardoor hoeft het niet geïmpregneerd te worden. Heel goed voor het milieu. Productie van Douglas hout vindt gewoon plaats in Nederland en ook dit is goed voor het milieu. Geen vervuilend transport komt er aan te pas. Tot slot een reden waarom veel mensen voor Douglas hout kiezen is de kleur. Het heeft een heel warme uitstraling met een soort van oranje geel rode kleur. Stuk warmer dan grenenhout of vurenhout.


Wees uniek met hard hout

Wil je echt helemaal iets anders en uniek zijn? Overweeg dan Azobé hout voor je schutting. Dit is een speciaal houtsoort sterker dan alle andere genoemde houtsoorten. Naast dat dit hardhout sterker is heeft het ook nog een stuk meer stabiliteit. Een van de grote voordelen van Azobé hout is de levensduur zonder enig gebruik van bewerking. De kleur is heel gaaf roodbruin en blinkt uit. Een stuk donkerder in vergelijking met andere houtsoorten. Uiteraard verkleurt Azobé hout ook door weersinvloeden, maar blijft altijd donkerder dan douglas, vuren en grenenhout. Bij ons heb je keuze genoeg uit allerlei hout voor schuttingen. Scherpe prijzen en snelle levering, bestel nu!