Wat is het verschil tussen Steigerhout en Douglashout?

16 februari 2023 - Tuinproducten

  

Steigerhout voor thuis?

Kijk je naar het type houtsoort dan valt steigerhout onder vurenhout. Het krijgt de naam steigerhout mee, omdat het vooral in het verleden veelal in de bouw voor steigers werd gebruikt. Vurenhout komt van de fijnspar en men gebruikt het heel regelmatig in Nederland. Je kunt dan denken aan het gebruik voor buitenprojecten of juist voor meubels in huis. Tafels, kasten en stoelen van steigerhout zijn zeer normaal. Er werd jaren geleden bedacht dat steigerhout, naast de bouw, ook gewoon voor tuinen en binnen kan worden gebruikt. Door oude steigerplanken op te schuren is er altijd iets heel moois van te maken. Dat maakt steigerhout zowel in de bouw als thuis erg populair.

 

Wat zijn de kenmerken van steigerhout?

Ga je steigerhout gebruiken voor je eigen projecten dan zal het je snel opvallen dat het een krachtig en duurzaam houtmateriaal is. Kijk je naar de kosten dan ben je duidelijk een stuk goedkoper uit dan als je hardhoutsoorten voor je projecten gaat gebruiken. Overigens is het wel aan te raden om steigerhout te laten behandelen. Zo zijn ze beter bestand tegen tikken en het gaat een stuk langer mee dan onbehandeld.

 

Douglas hout voor kwaliteit

Voor een kwaliteit beter houtsoort kies je voor Douglas hout. Dit is het hout van de Douglasspar en komt uit Noord-West Europa. Dat betekent dat Douglas bomen ook in Nederland groeien. Relatief gezien is Douglas hout in Nederland nog niet heel bekend, al zie je wel steeds een grotere toename van mensen die het gaan gebruiken. Niet voor niets zie je steeds meer buitenprojecten en meubels in Douglas hout. Het is namelijk een zeer duurzaam houtsoort en heeft geen behandeling nodig. Het vergrijst binnen een aantal jaar op een heel natuurlijke wijze.

 

Wat maakt Douglas hout zo speciaal?

Mensen kiezen met name voor Douglas hout voor de warme kleur. Het heeft een geelrood tot geelbruine kleur en wordt na een aantal jaren iets donkerder. Naast dat de kleur een bepaalde aantrekkingskracht heeft kun je ook stellen dat dit een van de meest hardste houtsoorten van Europa is. Douglas hout zie je vooral terug in buitenprojecten zoals vlonders, terrassen en tuinhuisjes. Ook voor meubels binnenshuis is dit hout heel goed te gebruiken. Hardhoutsoorten zijn meestal aardig aan de prijs, maar Douglas hout blijft binnen de perken. Het hout is relatief goedkoop en qua prijs niet te vergelijken met andere hardhoutsoorten.

 

Verschillen tussen steigerhout en Douglas hout

Steigerhout is dus niet Douglas hout en verschillen veel van elkaar. Ten eerste is steigerhout een stuk goedkoper dan Douglas hout. Daarnaast is het noodzaak om steigerhout te laten behandelen voor bescherming. Bij Douglas hout hoef je dat niet te doen en kun je het natuurlijk laten vergrijzen zonder dat het erg aangetast wordt. Qua kleurstellingen is steigerhout een stuk lichter dan Douglas hout. Vaak als steigerhout wordt behandeld gebeurt dat in diverse kleuren. Af te raden is om Douglas hout een nieuw kleurtje te geven. Van zichzelf heeft het al een hele gave geelrood tot geelbruine kleur. Tot slot als je kijkt naar de kwaliteit dan zit je bij Douglas hout een stuk beter. Meer duurzaam en gaat langer mee dan steigerhout. Geïnteresseerd in  of Douglas hout? Wij hebben ze op voorraad, bestel vandaag nog!