Wat is beter douglas hout of hardhout?

19 december 2022 - Tuinproducten

 

Wat maakt Douglas hout speciaal?

Douglas hout wordt ontzettend veel gebruikt als houtsoort in en rondom het huis. De reden waarom Douglas hout in Nederland, maar ook in veel andere landen, zo geliefd is komt door de warme uitstraling. Daarnaast heeft het ook een hele rustiek karakter en is bijna overal op toe te passen. Ga je kijken naar de kern van het hout dan heeft het een licht geelrode kleur. Komt het Douglas hout veel onder licht te staan dan verandert de kleur naar oranjebruin. Douglas hout is makkelijk bewerkbaar en kan in elk mogelijke vorm worden gezaagd. Laat je dit hout niet behandelen dan wordt het na verloop van tijd natuurlijk grijs. 

Hoe zit het met de duurzaamheid van Douglas hout?

Laat je Douglas hout niet behandelen dan gaat het makkelijk 10 tot 15 jaar mee. Het is daarom heel goed mogelijk om het hout gewoon te laten zoals het is en er niets aan te doen. Wil je toch het zekere voor het onzekere nemen dan is het mogelijk om het hout te laten behandelen. Dit doe je door het te impregneren of te spuiten. Dat geeft een verlenging van de levensduur en zorgt voor betere bescherming tegen allerlei invloeden van buitenaf.

Waar kan je Douglas hout voor gebruiken?


Dit hout is toepasbaar voor allerlei constructies. Het gaat dan vooral om constructies die buiten komen te staan. De ruige weersomstandigheden in Nederland is geen probleem voor Douglas hout. Dus constructies zoals terrassen, vlonders, schuttingen en veranda's zijn ideaal. Overigens is Douglas hout natuurlijk gedroogd en kent zijn productie gewoon in Nederland.

Waar gebruikt men hardhout zoal voor?

Hardhout staat bekend om zijn warme en diepe kleuren. Dit is het type hout dat vooral resistent is tegen insecten en schimmels. Overweeg je hardhout te gebruiken voor je constructies dan kan je er makkelijk 20 tot 25 jaar mee doen. Hardhout wordt gebruikt voor verschillende toepassingen zoals schuttingen, palen en tuintafels. Doordat het een lange levensduur kent is het ook heel geschikt voor bijvoorbeeld vlonders. Naast dat zie je hardhout vaak terug als een damwand of beschoeiing.

De primaire eigenschappen van hardhout

Omdat hardhout een natuurlijk hout is, is het goed mogelijk dat het kan gaan kromtrekken. Overigens heeft dit helemaal geen invloed op de kwaliteit van het hout en kan gewoon toegepast worden. Heb je hardhout eenmaal binnen dan is het advies om het zo snel mogelijk te gaan verwerken. Leg het in ieder geval niet in de zon, want dan gaat het kromtrekken. Laat je hardhout onbehandeld dan gaat het net zoals bij Douglas hout vergrijzen. Wil je dit vergrijzingsproces tegengaan laat het dan behandelen met beits of olie. De regel geldt hier dat hoe donkerder de behandeling, hoe beter je het hout zult beschermen.

Wat kan ik het beste kiezen, Douglas hout of hardhout?


De keuze ligt helemaal aan jezelf of je Douglas hout of hardhout wilt verwerken in je constructies. Douglas hout is relatief goedkoper dan hardhout, dus als je met een budget zit dan kan je Douglas hout beter verwerken. Hardhout daarentegen is kwaliteit. Kwaliteit waar je van op aan kunt en erg duurzaam is. Uiteindelijk kan hardhout zo’n 20 tot 25 jaar meegaan en op de lange termijn haal je het geld er dubbel en dwars uit. Iedereen zo z’n eigen wensen en eisen, dus denk daarom ook goed na voordat je een besluit maakt voor welk houtsoort je kiest. Wij hebben alle houtsoorten op voorraad en kun je vandaag nog makkelijk en snel bestellen!