Waarom moet je vensterbanken afkitten?

23 november 2023


Vensterbanken afkitten is een belangrijk onderdeel van de afwerking rondom een raam om verschillende redenen:

 

Waterdicht maken

Kit vormt een waterdichte barrière die voorkomt dat water en vocht binnendringen in de ruimtes tussen de vensterbank en het raam of de muur. Zonder een goede afdichting kan water leiden tot schade zoals houtrot, schimmelgroei of aantasting van de onderliggende structuur. Dit wil je natuurlijk ter aller tijde voorkomen en ervoor zorgen dat je muur en de vloer onder je raam beschermd is en lang mee gaat. 

Isolatie

Door vensterbanken af te kitten, verminder je de kans op tocht en luchtstromen van buiten naar binnen en vice versa. Dit kan helpen om de energie-efficiëntie te verbeteren, aangezien er minder warmte verloren gaat in de winter en minder warmte binnendringt in de zomer. Op die manier kun je dus ook nog veel beter de temperatuur in elke kamer regelen en onder controle houdenen gaat er geen warmte verloren of komt er juist geen koude lucht meer in de kamer. Ideaal dus voor een nog beter geïsoleerd huis.

Modern en afwerking

Netjes aangebrachte acrylaatkit kan de afwerking van een kamer verbeteren door een strakke en schone overgang tussen de vensterbank en de muur of het raam te bieden. Het helpt om oneffenheden te verbergen en zorgt voor een nette, professionele uitstraling.


Bescherming tegen ongedierte:

Kieren en gaten kunnen een ingangspunt zijn voor ongedierte en insecten. Door deze ruimtes af te kitten, verklein je de kans dat ongedierte je huis binnenkomt. Zeker kieren of openingen die direct in contact staan met buiten zoals bij ramen wil je daarom gewoon goed en zorgvuldig afgekit hebben.

Versterking van de constructie 

Ondanks dat het misschien minimaal is kan de kitlaag ook ervoor zorgen dat het allemaal net een stukje steviger wordt. Er zijn namelijk heel veel lijmkit soorten die ook een bepaald lijmkracht hebben. Dit betekent dat het naast alle boven genoemde voordelen ook kan dienen om materialen zoals een vensterbank te verlijmen met het kozijn. Helemaal zo gek nog niet dus om je vensterbanken goed af te kitten met alle voordelen die we zojuist hebben besproken.