Waar moet je op letten bij het kopen van Multiplex?

19 juli 2023

Bij het kopen van multiplex zijn er verschillende aspecten waar je op moet letten:

Kwaliteit van het oppervlak

Bij multiplex kunnen er knoesten, vlekken of scheuren op het oppervlak zitten, wat invloed kan hebben op de afwerking. Als je een glad oppervlak nodig hebt, kies dan voor multiplex met een hoge oppervlaktekwaliteit.

Dikte

Multiplex is beschikbaar in verschillende diktes. De dikte die je nodig hebt, hangt af van het project dat je gaat uitvoeren. Voor zwaardere toepassingen heb je dikker multiplex nodig, terwijl je voor lichtere projecten dunner multiplex kunt gebruiken. Laat je dus goed informeren over welke dikte je precies nodig hebt voor jouw klus.

Soort multiplex

Er zijn verschillende soorten multiplex beschikbaar, waaronder hardhout, zacht hout, en multiplex specifiek ontworpen voor buitengebruik. Het type multiplex dat je nodig hebt, hangt af van het gebruik. Multiplex voor buitengebruik is bijvoorbeeld behandeld om bestand te zijn tegen vocht en rot.

Aantal lagen (laagjes)

Over het algemeen geldt: hoe meer lagen, hoe sterker het multiplex. Dit is echter ook afhankelijk van de kwaliteit van de lijm die tussen de lagen wordt gebruikt. Daarnaast heb je ook buigbare Multiplex wat uit maar enkele lagen bestaat, maar dus wel heel flexibel is en makkelijker toepasbaar.

Kwaliteitsklasse

Multiplex wordt ook ingedeeld op basis van kwaliteitsklassen. Deze klassen geven de kwaliteit van het oppervlak en de duurzaamheid van het hout aan. Kwaliteitsklassen variëren van AA (hoogste kwaliteit) tot E (laagste kwaliteit).

Certificering 

Zoek naar multiplex dat is gecertificeerd door een gerenommeerde instantie, zoals de Forest Stewardship Council (FSC) of het Programme for the Endorsement of Forest Certification (PEFC). Dit verzekert je dat het hout op een duurzame manier is geoogst.

Prijs

De prijs kan ook een belangrijke factor zijn bij het kopen van multiplex. Let op de bovenstaande factoren om te bepalen of de prijs redelijk is voor de kwaliteit van het product dat je koopt.

Let op dat multiplex soms kan vervormen door vocht, dus zorg ervoor dat het op de juiste manier wordt opgeslagen en gebruikt voor de beste resultaten. Als je multiplex buitenshuis gaat gebruiken, zorg er dan voor dat je een type kiest dat hiervoor geschikt is, zoals watervast multiplex. Heb je toch nog vragen over welke Multiplex je precies nodig hebt of weet je misschien niet of multiplex het juiste plaatmateriaal is? Neem dan gerust contact met ons op.