Profiteer van veel voordeel op tuinhout! Kortingen tot 15%. 

Sluiten

Waar gebruik je MDF voor?

23 december 2022


MDF is een uiterst veelzijdig bouwproduct, gekozen vanwege zijn sterkte, betaalbaarheid, duurzaamheid en consistentie. Een ontwikkeld materiaal, gemaakt door hardhout- of zachthoutresten af ​​te breken tot fijne deeltjes, het te combineren met was en een harsbindmiddel en het met hoge temperatuur te persen. Het wordt vaak gebruikt in veel huishoudelijke, maar ook veel professionele projecten, waaronder:

  • Meubilair
  • Kasten en planken
  • Vloeren
  • Decoratieve projecten
  • Luidsprekerboxen
  • Lambrisering
  • Deuren en kozijnen
  • Beursstands en theaterdecorbouw


Voordelen van MDF

- Over het algemeen kosteneffectiever dan multiplex of hout
- Is overal consistent, dus geen holtes of splinters
- Heeft een glad oppervlak dat perfect is om te schilderen
- Kan gemakkelijk worden gesneden met een bovenfrees, rolzaag, lintzaag of decoupeerzaag zonder splinteren, verbranden of uitscheuren

Nadelen van MDF

- Neemt water en andere vloeistoffen op als een spons en zwelt op, tenzij goed afgesloten
- Is erg zwaar
- Kan niet worden gebeitst omdat het de vlek opzuigt en geen houtnerf heeft voor esthetiek
- Houdt schroeven niet goed vast vanwege de samenstelling van kleine deeltjes

Handige MDF-tips

Gebruik geen hamer

MDF is extreem hard, dus spijkers kunnen buigen tenzij je een gat voorboort, wat een beetje onpraktisch is. Gebruik een trimspijkermachine om spijkers in het oppervlak te schieten en een plamuurmes om de kleine oneffenheden weg te schrapen die ontstaan ​​voordat de spijkergaten worden opgevuld.

Laat het niet nat worden

Wanneer MDF wordt blootgesteld aan water, zal het opzwellen tot twee keer zijn dikte en zal het afbrokkelen als het consequent wordt blootgesteld aan water en vochtige omstandigheden. Er zijn vochtbestendige MDF-producten die kunnen worden gebruikt in vochtige ruimtes zoals badkamers en wasruimtes, maar geen MDF is waterdicht.


Gebruik een oplosmiddelhoudende primer

Het oppervlak van MDF is glad, maar de randen zijn wazig en moeten vóór het schilderen worden gegrond om een ​​schuurpapiereffect te voorkomen. Bij de meeste projecten hoeven alleen de randen te worden geschuurd met korrel 100 en geprimed met een primer op basis van oplosmiddelen (niet op waterbasis). Wanneer de primer droogt, kan deze worden geschuurd met schuursponsjes met korrel 100 en worden afgeveegd met een vochtige doek voordat verf wordt aangebracht.


Bescherm je gezicht

MDF-werk produceert een zandstorm van fijn, poederachtig stof dat overal en altijd infiltreert, dus probeer MDF buitenshuis te snijden en te frezen. Als je binnenshuis werkt, leg dan plastic vellen over meubels, deuropeningen en ventilatieopeningen. Draag een goed passend stofmasker en oogbescherming.


Zorg voor een extra zaag

MDF heeft de neiging om zaagbladen sneller bot te maken dan de meeste houtsoorten of multiplex, dus houd een extra zaagblad bij de hand.


Schuur je randen

Het snijden van MDF zorgt voor scherpe, open randen, dus u zult alle snijranden moeten schuren, wat meestal kan worden bereikt met een vrij licht schuurpapier, zoals korrel 150.