Voor- en nadelen van Brandwerende platen

03 november 2023Het gebruik van brandwerende platen zoals Promatect Bouwplaten, Fermacell Platen en Cempanel Platen biedt zowel voor- als nadelen:

Voordelen brandwerende platen:

Verhoogde Brandveiligheid: Deze platen zijn ontworpen om weerstand te bieden tegen vuur, wat bijdraagt aan een verhoogde brandveiligheid van gebouwen. Ze kunnen de verspreiding van brand vertragen en bieden meer tijd voor evacuatie en brandbestrijding.

Bouwvoorschriften en Veiligheidsnormen: Ze helpen bij het voldoen aan de bouwvoorschriften en veiligheidsnormen, die vaak het gebruik van brandwerend materiaal vereisen, vooral in commerciële en openbare gebouwen.

Duurzaamheid: Deze platen zijn over het algemeen duurzaam en bestand tegen diverse omgevingsfactoren, waardoor ze een langetermijnoplossing zijn voor bouwprojecten. Denk bijvoorbeeld aan de promatect brandwerend bouwplaten van Houtmarkt, welke in verschillende lengten en diktes verkrijgbaar zijn.

Veelzijdigheid: Ze zijn geschikt voor een breed scala aan toepassingen, zoals binnenmuren, plafonds en bekleding, en kunnen in verschillende omgevingen worden gebruikt. Naast de bouwplaten zijn er ook verschillende brandwerende vloerdelen. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld de vloerdelen van Fermacell.

Nadelen van deze platen:

Kosten: Brandwerende platen zijn over het algemeen duurder dan standaard bouwmaterialen. Dit kan de bouwkosten verhogen, vooral bij grote projecten.

Gewicht en Dikte: Ze kunnen zwaarder en dikker zijn dan niet-brandwerende alternatieven, wat invloed kan hebben op het ontwerp en de constructie van een gebouw.

Installatievereisten: De installatie van deze platen kan specifieke kennis en vaardigheden vereisen. Verkeerde installatie kan de effectiviteit van het materiaal in het voorkomen van brand verslechteren. 

Beperkingen in Ontwerp en Afwerking: Sommige brandwerende platen kunnen beperkingen hebben, wat invloed kan hebben op het ontwerp van het interieur.

Het is belangrijk om de specifieke eisen en omstandigheden van elk project in overweging te nemen bij het kiezen van de juiste type brandwerende platen. Wil je nog orienteren? Bekijk dan al onze brandwerende platen