Underlayment: Een handige keuze voor bouw en renovatie

10 oktober 2023Underlayment, vaak onopgemerkt, speelt een cruciale rol in zowel nieuwbouw als renovatieprojecten. Dit plaatmateriaal biedt oplossingen voor een breed scala aan bouwbehoeften. Laten we dieper ingaan op de eigenschappen en toepassingen van underlayment, en het vergelijken met andere materialen zoals OSB.

Waar wordt underlayment voor gebruikt?


Underlayment wordt voornamelijk gebruikt als basislaag voor vloeren, daken en wanden. Het biedt een vlakke, stabiele en stevige ondergrond voor het aanbrengen van afwerkingsmaterialen zoals laminaat, tegels of dakbedekking. Daarnaast wordt het ook gebruikt in kastenbouw, tijdelijke bekisting en zelfs in sommige meubelontwerpen vanwege zijn sterkte en gemakkelijke verwerkbaarheid.

Wat is beter OSB of underlayment?


De keuze tussen OSB (Oriented Strand Board) en underlayment hangt af van de specifieke eisen van uw project. OSB is over het algemeen goedkoper en heeft een hogere schroefvasthoudcapaciteit, wat het een goede keuze maakt voor structurele toepassingen. Underlayment daarentegen biedt een gladdere oppervlakte en is beter bestand tegen vocht, waardoor het geschikter is voor ondergronden waar een gladde afwerking vereist is. Over het algemeen wordt underlayment vaak gezien als de betere keuze voor vloeren en decoratieve toepassingen.

Is underlayment waterbestendig?


Underlayment is niet inherent waterbestendig, maar sommige soorten zijn behandeld om beter tegen vocht te kunnen. Voor toepassingen waar waterbestendigheid cruciaal is, zoals in badkamers of buitentoepassingen, is het aan te raden om te kiezen voor een waterbestendige variant of het materiaal te behandelen met een geschikte sealer.

Is underlayment geschikt als vloer?


Ja, underlayment is zeer geschikt als vloerondergrond. Het zorgt voor een gladde en vlakke basis die essentieel is voor het leggen van allerlei vloerbedekkingen. Echter, als eindvloer op zichzelf, is underlayment minder geschikt vanwege zijn esthetiek en slijtgevoeligheid. Als u kiest voor underlayment als zichtbare vloer, overweeg dan een afwerking met verf of een sealer voor een aantrekkelijker uiterlijk en betere duurzaamheid.

Wat is sterker multiplex of underlayment?


Hoewel zowel multiplex als underlayment gemaakt zijn van houtlagen die kruiselings aan elkaar gelijmd zijn, biedt multiplex over het algemeen een hogere sterkte en stijfheid dankzij de kwaliteit van het hout en de lijm die gebruikt worden. Underlayment is echter nog steeds sterk genoeg voor de meeste bouwtoepassingen en biedt een goede balans tussen sterkte, kostenefficiëntie en gebruiksgemak.

Welke schroeven gebruik je voor underlayment?


Voor underlayment zijn speciaal ontworpen schroeven beschikbaar die een goede grip bieden zonder het materiaal te splijten. Kies schroeven met een scherpe punt en een vlakke kop die gelijk ligt met het oppervlak voor een nette afwerking. De lengte van de schroef moet voldoende zijn om door het underlayment en in de onderliggende structuur te dringen voor maximale houvast.

Kun je underlayment schilderen?


Underlayment kan zeker geschilderd worden, en dit biedt een kans om het materiaal te transformeren en aan te passen aan uw interieurontwerp. Zorg ervoor dat het oppervlak schoon, droog en glad is. Een primer is aan te raden voor een gelijkmatige afwerking. Het schilderen van underlayment kan het niet alleen visueel aantrekkelijker maken, maar het kan ook de duurzaamheid en waterbestendigheid verhogen.


Underlayment is een uitstekende keuze voor diverse bouwprojecten, vanwege zijn veelzijdigheid, sterkte en kosteneffectiviteit. Of het nu gebruikt wordt als subvloer, in wandconstructies of zelfs in meubelontwerp, underlayment biedt een betrouwbare basis die aangepast kan worden aan je specifieke behoeften.