Kunnen Douglas palen in de grond?

12 oktober 2022 - Tuinproducten


Hoe kun je rotten van Douglas hout voorkomen?

Wat wel duidelijk is als je Douglas hout in de grond stop dat het op den duur gaat rotten. Dat komt omdat het onder de grond altijd redelijk vochtig blijft. Gelukkig zijn er trucjes om het rotten van het Douglas hout te voorkomen. Zo is het mogelijk om het hout boven de grond te laten blijven of je kunt het hout behandelen met verduurzamingsmiddelen. Op deze manieren kom je toch nog tot mooie constructies.

 

 

 

Maak gebruik van betonpoeren

Het is dus heel goed mogelijk om Douglas palen in de grond te zetten en er zijn dus een aantal trucjes om dit goed te doen. Want je wilt niet dat het in aanraking komt met vocht. Waar je simpelweg voor moet zorgen is dat er een waterdichte laag tussen het Douglas hout en de grond ontstaat. De beste mogelijkheid om dit te bereiken is om betonpoeren te gebruiken. Dit zijn speciale poeren die ervoor zorgen dat het hout niet meer in contact kan komen met de vochtige grond.

 

Betonpoeren noodzakelijk?

Let wel dat betonpoeren niet altijd te gebruiken zijn voor je Douglas hout. Het is alleen te gebruiken als er stevigheid uit de constructie komt. Dat betekent dat je betonpoeren heel goed kunt gaan gebruiken voor overkappingen. Besluit je om een schutting te plaatsen dan is het minder ideaal. Douglas palen in de grond zetten kan dus gedaan worden met betonpoeren, maar is niet voor ieder project even geschikt.

 

Laat je Douglas hout behalen met teer of vloeibaar rubber

Heb je Douglas palen die sterk moeten staan zoals bij een schutting dan zijn er andere mogelijkheden om de palen in de grond te zetten. Dit hoeft alles behalve een probleem te zijn. Oplossing voor dit soort projecten is het Douglas hout te laten behandelen met teer (vervangers) of vloeibaar rubber. Wat maakt dit behandelen zo effectief? Het laat namelijk het hout opdrogen.

 

Behandel alleen de bovenste laag

De paal moet behandeld worden zo’n 5 centimeter boven de grond tot 20 centimeter onder de grond. Dat komt omdat de organismen die ervoor zorgen dat het hout gaat rotten alleen maar leven in de bovenste centimeters van de grond. Dus het is niet nodig om je hele paal te laten behandelen. Je ziet vaak genoeg bij oude schuttingen die om zijn gevallen dat de paal net iets onder het oppervlakte is gaan rotten. Haal je deze paal helemaal uit de grond dan zie je dat de paal voor de rest nog helemaal goed is. Daarom is het behandelen van de eerste paar centimeters van de paal essentieel.

 

 

Is het handig om Douglas palen met beton in de grond te zetten?

Het is niet aan te raden om Douglas palen in de grond te zetten met beton. Als het niet noodzakelijk is, doe het dan ook niet. Het is waar dat beton voor stevigheid zal zorgen voor de paal, maar toch is het niet handig om het helemaal vol te gieten met beton. Dat komt omdat wanneer het hout z’n werk gaat doen er de kans ontstaat dat het beton gaat scheuren. Gebeurt dit dan valt de functie van het beton al snel weg. En dat betekent ook dat er altijd water tussen het beton en het hout zal blijven wat het hout niet goed zal doen. Geïnteresseerd in prachtig Douglas hout Wij hebben het op voorraad voor scherpe prijzen!