Hoe maak je een buitenkeuken voor je kamado?

23 juni 2023Het bouwen van een buitenkeuken voor je kamado kan een geweldige manier zijn om je buitenruimte te verbeteren en meer plezier te hebben van je BBQ-ervaring. Hier zijn een aantal stappen om er in ieder geval een begin aan te maken:

Plan je ruimte: Eerst moet je de beschikbare ruimte bepalen en hoe je deze wilt indelen. Zorg ervoor dat je voldoende werkruimte en opslagruimte plant. Hou ook rekening met de plaatsing van de Bastard Large BBQ. Deze BBQ's worden erg heet, dus ze moeten op een veilige afstand van muren en andere brandbare materialen geplaatst worden. Verder is ook aan te raden om te kijken of je wel of geen wasbak verwerk in je buiten keuken. Misschien wil je ook nog wel bepaalde lichtpunten realiseren, zodat je ook s'avonds goed kan bbq-en, hou dus ook rekening mete eventuele stopcontacten of lichtpunten. 

Kies je materialen: Er zijn verschillende soorten hout die je kunt gebruiken voor je buitenkeuken, waaronder teakhout, cederhout, ipé, bankirai en eiken. Al deze houtsoorten zijn duurzaam en goed bestand tegen de elementen, maar ze hebben verschillende kleuren en texturen, dus je kunt kiezen wat het beste bij jouw stijl past. Voor het werkblad zou je kunnen kiezen voor een hittebestendig materiaal zoals natuursteen (graniet, marmer), beton of roestvrij staal. Dit is ideaal, zodat je gemakkelijk je hete pannen of roosters er op kan leggen zonder dat je blad beschadigd of verbrandt. 

Bouw de structuur: Begin met het bouwen van het frame voor je buitenkeuken. Dit zal waarschijnlijk een rechthoekige structuur zijn die de basis vormt voor je werkbladen en opslagruimtes. Je zult ook een aparte, stevige en veilige plek voor de kamado willen inbouwen. Aan te raden is om deze vaak ook in staal te laten bouwen, omdat hout vaak nog leeft en dus ook nog door verschillende weersinvoleden kan uitzetten of krimpen. Je wilt natuurlijk wel dat je kastjes gewoon nog dichtkunnen en niet dat de deurtjes of panelen scheef gaan hangen, waardoor ze niet meer goed sluiten. 

Werkblad: Als je een hittebestendig werkblad hebt gekozen, zoals natuursteen, beton of roestvrij staal, zorg dan dat dit goed past en veilig is gemonteerd. Deze materialen kunnen warme pannen weerstaan en zijn ook bestand tegen de weersomstandigheden van buiten. Ideaal dus voor jouw buitenkeuken in de tuin of onder een overkapping. 

Voeg opslag en voorzieningen toe: Denk aan ingebouwde kasten voor opslag van kookgerei en BBQ-accessoires. Je zou ook kunnen overwegen om een spoelbak of koelkast toe te voegen als je dat wilt. Dit maakt je buitenkeuken wel nog completer en maakt het bbq-en nog makkelijker. Zo hoef je nog minder naar binnen om bijvoorbeeld je pan of rooster even af te spoelen voor een volgende gang. 

Afwerking: Behandel het hout met een geschikt buitenproduct om het te beschermen tegen de elementen. Dit zou een waterdichte sealer, beits of verf kunnen zijn, afhankelijk van je voorkeur en de gekozen houtsoort natuurlijk. Zo heb je bijvoorbeeld voor Douglashout een beits die je goed kan gebruiken, waardoor het nog langer mee gaat. 

Zorg er altijd voor dat je veilig werkt, vooral bij het werken met zware materialen en gereedschappen. En vergeet niet om te controleren of je een vergunning nodig hebt voor het bouwen van je buitenkeuken, afhankelijk van de lokale bouwvoorschriften. Ook daar zitten soms speciale regels aan verbonden. Vooral veel plezier met jouw project en mocht je vragen hebben over het gebruik van een bepaalde houtsoort, neem dan gerust contact met ons op.