Een wandje op zolder plaatsen in een paar stappen!

21 oktober 2023Het plaatsen van een wandje op zolder kan een ruimte transformeren en zorgt voor een extra kamer voor jouw huis. In dit artikel bespreken we hoe je het beste een wandje op je zolder kunt plaatsen en maken, met gebruik van materialen als raggelwerk, vurenhouten balken, MDF-platen en isolatie.

Stap 1: Planning en Voorbereiding


Voordat je begint, is het essentieel om een duidelijk plan te hebben. Meet de ruimte op en beslis waar het wandje moet komen. Houd rekening met de plaatsing van ramen, deuren en eventuele bestaande installaties. Zorg ervoor dat je alle benodigde materialen en gereedschappen bij de hand heeft. Voor dit project  kun je de volgende materialen gebruiken: raggelwerk, vurenhouten balken, MDF-platen, isolatiemateriaal, schroeven, een boormachine, een zaag, een waterpas en een meetlint.

Stap 2: Constructie van het skelet


Begin met het opzetten van het skelet voor het wandje met de vurenhouten balken. Snijd de balken op maat, rekening houdend met de hoogte van je zolder. Plaats verticale balken op regelmatige afstanden (meestal 60 cm) om een stevig frame te creëren. Gebruik de waterpas om ervoor te zorgen dat de balken recht staan. Schroef de balken aan de vloer en het plafond vast voor stabiliteit.

Stap 3: Raggelwerk aanbrengen


Raggelwerk is essentieel voor het bevestigen van de MDF-platen. Schroef de raggels (smalle stroken hout) horizontaal op het frame van vurenhouten balken. Zorg ervoor dat de raggels waterpas zijn en goed verdeeld, zodat de MDF-platen straks overal ondersteund worden.

Stap 4: Isolatie aanbrengen


Isolatie is een belangrijke stap, vooral op zolders waar temperatuurverschillen groot kunnen zijn. Snijd het isolatiemateriaal op maat en plaats het tussen de vurenhouten balken in het frame. Zorg ervoor dat de isolatie goed aansluit om warmteverlies te minimaliseren.

Stap 5: Het Bevestigen van de MDF-Platen


Snijd de MDF-platen op maat volgens de afmetingen van uw wandje. Bevestig de platen aan het raggelwerk met schroeven. Begin onderaan en werk naar boven toe. Gebruik een waterpas om te zorgen dat de platen recht hangen.

Stap 6: Afwerking


Nadat de MDF-platen zijn bevestigd, kun je overgaan tot de afwerking. Dit kan inhouden het opvullen van schroefgaten, het schuren van de wand en het aanbrengen van een primer of verf. Kies een afwerking die past bij de rest van je zolder.

Stap 7: Extra Overwegingen


Elektriciteit en sanitair: Als je elektriciteitsleidingen of sanitair in het nieuwe wandje wilt integreren, is het raadzaam om dit te doen voordat je de MDF-platen bevestigt.

Deuren en ramen:
Als je een deur of raam in het wandje wilt plaatsen, moet je hiervoor de juiste uitsparingen maken in het frame. Deze hebben we voor nu even buiten beschouwing gelaten. 

Voordelen van deze materialen:

Raggelwerk en vurenhouten balken: Bieden een stevige structuur en zijn relatief eenvoudig te bewerken.

MDF-platen: Zijn glad en eenvoudig te schilderen, wat zorgt voor een strakke afwerking.

Isolatie: Zorgt voor thermische efficiëntie en kan helpen energiekosten te verlagen.


Het plaatsen van een wandje op zolder met behulp van raggelwerk, vurenhouten balken, MDF-platen en isolatie is een haalbaar doe-het-zelf project dat je zolder kan transformeren. Met de juiste planning, materialen en gereedschappen kun je een mooie nieuwe functionele ruimte creëren.