Dakbedekking: welke soorten zijn er allemaal?

24 juli 2023

 

Het kiezen van de juiste dakbedekking voor een overkapping of veranda in de tuin hangt af van verschillende factoren, zoals het gewenste uiterlijk, duurzaamheid, onderhoud en budget. Hier zijn enkele van de meest populaire soorten dakbedekking voor tuinoverkappingen, samen met de voor- en nadelen.

 

EPDM-rubberen dakbedekking


EPDM (ethyleen-propyleen-dieen-monomeer) is een synthetisch rubber dat zeer duurzaam is en bestand is tegen allerlei weersomstandigheden. Het heeft een lange levensduur (tot 50 jaar) en vereist minimaal onderhoud.

Voordelen: EPDM is zeer duurzaam, UV-bestendig, onderhoudsarm en eenvoudig te installeren. Bovendien is het bestand tegen zowel hoge als lage temperaturen en is het niet gemakkelijk ontvlambaar.
Nadelen: Ondanks de lange levensduur kan EPDM duurder zijn dan sommige andere opties. Bovendien kan het uiterlijk van een zwart rubberen dak minder aantrekkelijk zijn voor sommige mensen. Wat dan natuurlijk wel een optie is om het wat aantrekkelijker te maken is om een Sedum dak te nemen. 

Bitumen dakbedekking


Bitumen is een traditionele dakbedekking die vaak wordt gebruikt op platte of licht hellende daken. Het is gemaakt van een mengsel van aardolieproducten en is zeer waterdicht.

Voordelen: Bitumen is relatief goedkoop en gemakkelijk aan te brengen. Het is bestand tegen water en is flexibel, waardoor het bestand is tegen scheuren.
Nadelen: Bitumen is minder duurzaam dan EPDM en kan na verloop van tijd barsten als het niet goed wordt onderhouden. Bovendien is de installatie ervan vaak een professionele taak omdat het materiaal met een brander moet worden aangebracht.

Polycarbonaat dakplaten


Polycarbonaat is een type kunststof dat veel wordt gebruikt voor dakbedekking. Het is verkrijgbaar in verschillende kleuren en kan transparant of ondoorzichtig zijn, afhankelijk van je voorkeur.

Voordelen: Polycarbonaat is licht, sterk en bestand tegen UV-straling. Het laat licht door (als je kiest voor transparante platen), wat kan bijdragen aan een lichte, luchtige sfeer onder je overkapping.
Nadelen: Hoewel polycarbonaat UV-bestendig is, kan het na verloop van tijd vergelen als het constant wordt blootgesteld aan zonlicht. Bovendien is het minder isolerend dan sommige andere opties. Het wordt ook wel vaak gebruikt voor het dak van een houtopslaghok of voor het dak van een container ombouw. 

Houten dakbedekking (bijvoorbeeld met dakpannen, dakleien, of houten shingles)


Houten daken kunnen een traditionele, rustieke uitstraling geven aan een tuinoverkapping. Ze kunnen worden bedekt met dakpannen, leien of houten shingles, afhankelijk van het gewenste uiterlijk.

Voordelen: Houten daken kunnen zeer aantrekkelijk zijn en goed passen bij de natuurlijke omgeving van een tuin. Ze bieden goede isolatie en zijn relatief duurzaam als ze goed worden onderhouden.
Nadelen: Houten daken vereisen meer onderhoud dan sommige andere opties, omdat ze moeten worden beschermd tegen vocht en insecten. Ze zijn ook over het algemeen duurder om te installeren en kunnen vatbaar zijn voor schade door wind en ongedierte.

Al deze dakbedekkingsopties hebben hun eigen unieke voor- en nadelen, dus de beste keuze hangt af van jouw specifieke behoeften en voorkeuren. Overweeg je budget, hoeveel onderhoud je bereid bent te doen, het gewenste uiterlijk en de klimatologische omstandigheden in jouw gebied bij het maken van je keuze. Mocht je opmaat advies willen over je dakbedekking voor jouw overkapping neem dan even contact met ons op en we helpen je graag verder.