Welk hout is geschikt voor een poort of schutting?

05 januari 2023 - Tuinproducten


Een houten poort

Je kunt alle kanten op als het aankomt op houten poorten. Het is mogelijk om het te vernissen en schilderen naar eigen wens. Je kunt zelfs verder gaan en het hout laten vergrijzen als het gaat om tropisch hardhout. Het mooie van een houten poort is dat het constant aan verandering onderhevig is. Dat maakt het dat de poort zal meegroeien met de tijd en omgeving. Wat zijn de meeste gebruikte houtsoorten voor poorten en/of schuttingen?


Meranti, een duurzaam hout uit Azië

Dit een speciaal hout uit Azië wat erg duurzaam is. Met duurzaam wordt bedoeld dat het 20 tot 100 jaar meegaat. Wil je dat je Meranti houten poort lang mee blijft gaan dan is er wel een juiste behandeling voor nodig. Kenmerken van dit speciale houtsoort is dat het een rood-bruine tot roze-bruine kleur heeft. Vroeger was Meranti een veelgebruikte combinatie voor het gebruik bij houten poorten. Nu is dat een stuk minder, omdat er grote schaarste heerst en het wat meer onderhoud nodig heeft dan andere houtsoorten.


Milieubewust hout ga voor Thermowood

WIl je een groen labeltje bij je houten poort hebben ga dan voor Thermowood. Het is goedkoop en de afkomst van dit speciale hout is ook nog eens verantwoord. Dit Thermowood is niet geïmpregneerd en er worden geen schadelijke producten gebruikt voor de verwerking en verduurzaming. Wel wordt er gebruik gemaakt van een zeer slim proces van verwarmen waarbij inwendige cellen van het hout een stuk sterke woorden. Dus wil je groen ga voor Thermowood, kan niet missen.


Voor weinig onderhoud kies je voor cederhout

Zie je het niet zo zitten om veel onderhoud te besteden aan je houten poort? Overweeg dan eens cederhout als houtsoort voor je poort. Een ontzettend mooi zacht houtsoort met een mooie vergrijzing en dus heel weinig onderhoud. Dit houtsoort is zeer licht in gewicht en heel eenvoudig te bewerken. Klinkt allemaal heel mooi. Je moet er alleen wel rekening mee houden dat cederhout snel gebruikerssporen achterlaat en heel snel broos wordt. Gebruik je een goede behandeling van dit houtsoort dan kan het 60 tot 100 jaar mee.


Padoukhout is vergelijkbaar met cedarhout

Net zoals cederhout is padoukhout ook een tropisch houtsoort. Het vergrijst in jaren als je het onbewerkt laat. Het grote verschil is dat padoukhout een stuk harder is dan cedarhout. Dat betekent dat het hout minder gebruikerssporen achterlaat. Naast dat zorgt dit hout ook voor een meer egale vergrijzing. Resultaat is een mooier en netter geheel. Ook padoukhout gaat 60 tot 100 jaar mee, mits je het goed behandelt.


Wat is het verschil in de kosten tussen houten poorten en metalen poorten?

Houten poorten zijn normaal gesproken een stuk duurder dan metalen poorten. Dat komt vooral doordat hout een stuk zwaarder als constructiemateriaal is. Daardoor moet het frame en scharnierstuk sterker zijn dan bij metalen poorten. Maar hout voor je poort is dan wel weer beter als isolatiemateriaal dan metaal wat betekent dat je geld kunt besparen op de energierekening. Kosten worden natuurlijk ook bepaald door de gekozen afmetingen en het gekozen houtsoort. Reken erop dat je minimaal 300 euro kwijt bent aan een houten poort en al snel kan oplopen. Geheel afhankelijk wat je wensen zijn uiteraard. Een poort heeft kwalitatief goed hout nodig. Bij Houtmarkt ben je bij het juiste adres. Wij hebben een ontzettend groot aanbod aan tuinhout.