Welk hout gebruik je voor het maken van een vlonder?

01 september 2022 - TuinproductenKeuze genoeg aan houtsoorten voor je vlonder

De keuze voor een juiste houtsoort voor je vlonder ligt helemaal aan jezelf. Waar ben je naar op zoek? Zo is het mogelijk om voor geïmpregneerde grenen te kiezen als je een budget vlonder wilt hebben. Dat is mooi, maar hiermee beperk je wel de levensduur. Wil je een meer duurzame vlonder hebben die lang mee gaat kies dan voor een hardhouten vlonder. Houdt dan wel rekening mee dat hardhout na verloop van tijd gaat vergrijzen. Wil je een kleurvaste optie hebben dan is het beste om composiet te overwegen. Maar dit is dan weer geen hout. Een aantal houtsoorten uitgelicht.


Wil je een houtsoort met lange levensduur voor je vlonder?

De meeste mensen gebruiken tropisch hardhout voor hun vlonder. Dat is helemaal niet raar en juist heel begrijpelijk. Dit hardhout heeft namelijk genoeg voordelen, zeker als je het gaat vergelijken met naaldhout. Tropisch hardhout heeft een hele mooie uitstraling en je creëert er een zeer warme vlonder mee. Daarnaast heeft tropisch hardhout een extra lange levensduur, heb je weinig last van vuil en vocht en zijn de planken over het algemeen best stabiel te noemen. Weinig tussenruimte nodig wat je terras een fijn en strak uiterlijk geeft.


Kwaliteit ga dan voor Siberisch Lariks hout

Lariks Douglas is een zeer populair houtsoort wat de meeste mensen wel bekend voorkomt. Het Siberische Lariks hout is een pak minder bekend, maar wel kwalitatief een stuk beter dan een Douglas houten vlonder. De Siberisch Lariks boom groeit in Rusland en is een andere Lariksboom dan in Midden-Europa. Mede door het koude klimaat van Siberië groeit deze boom heel langzaam, wat het hout heel duurzaam maakt. Kenmerken aan dit houtsoort is dat het een gelige kleur uitstraalt, kleine noesten bevat en heldere vlamtekening heeft. Doe je alles goed qua plaatsing, onderhoud en montage dan kan Siberisch Lariks 15 jaar meegaan. Aardig om nog te vermelden is dat dit houtsoort tussen de prijs van hardhout en naaldhout ligt. Relatief een koopje. 


Thermisch gemodificeerd hout voor duurzaamheid

Hout blijft zich doorontwikkelen en thermisch gemodificeerd is de nieuwste trend. Wat maakt dit hout zo speciaal? Er wordt tijdens de behandeling namelijk geen chemicaliën gebruikt. Dat wordt tijdens impregnatie wel gedaan. Bij deze speciale behandeling wordt alleen water in de vorm van stoom gebruikt en hitte. Dit zorgt ervoor dat de structuur van het hout verandert. Een verandering op een manier dat het de voedingsbodem voor insecten en schimmels verwijdert. Resultaat? Een duurzame, lichte en zeer stabiele vlonderplank met een stijlvolle bruine kleur.


Ga voor Lariks Douglas hout

Douglas hout is een bekend houtsoort en mensen vallen helemaal voor de warme tinten. Tinten van geel-roze maken dit een veelgebruikte houtsoort. Het is wel even letten op de levensduur van dit houtsoort. Laat je het onbehandeld dan heeft het een relatief korte levensduur. Besluit je toch om Douglas hout te gaan gebruiken in de volle zon voor je vlonder zorg er dan goed voor. Dat betekent regelmatig beitsen en veel schoonvegen. Plaats je Douglas hout onder een overkapping in schaduw dan gaat het al een stuk langer mee. Overigens kun je Douglas hout heel makkelijk onder je overkapping plaatsen. Zeker als de overkapping ook van dit houtsoort is gemaakt. Geïnteresseerd geraakt om hout aan te schaffen voor je vlonder? Ons voorraad is groot en je kunt van alles bestellen. Groot aanbod, scherpe prijzen en snelle levering!