Hoe maak je het beste een houtopslag of houthok?

16 mei 2024

Het maken van een houtopslag of houthok is een geweldige manier om je hout netjes en droog op te slaan. Zo kan je hout goed drogen en kun je het voor een lange termijn opslaan. Of je nu brandhout voor je open haard, barbecuehout, of hout voor een houtkachel opslaat, een goed ontworpen houtopslag helpt je hout droog en goed geventileerd te houden. Hier zijn een paar stappen en tips om een  houtopslag te bouwen.


Materialen en houtkeuze
De keuze van het hout voor je houtopslag is belangrijk. Je wilt hout dat duurzaam en bestand is tegen de elementen. Schuttinghout is een uitstekende optie vanwege zijn robuustheid en weerstand tegen vocht. Schuttinghout is vaak behandeld om langer mee te gaan en bestand te zijn tegen weersinvloeden, waardoor het ideaal is voor buitengebruik.

Andere houtsoorten die geschikt zijn voor houtopslag zijn:

Eikenhout: Zeer duurzaam en sterk, maar vaak duurder.
Douglas hout: Sterk en duurzaam, en heeft een mooie roodachtige kleur.
Lariks: Natuurlijke duurzaamheid en vaak goedkoper dan eikenhout.

Stappen om een houtopslag te maken:

1) Plan je ontwerp
Begin met het bepalen van de grootte van je houtopslag. Dit hangt af van hoeveel hout je wilt opslaan en de ruimte die je beschikbaar hebt. Maak een schets van je ontwerp, inclusief de hoogte, breedte en diepte van de opslag. Vergeet niet om ruimte te laten voor ventilatie tussen de houtstapels.

2) Kies de locatie
Kies een plek die goed geventileerd is en waar het hout niet in contact komt met de grond. Dit voorkomt dat het hout vochtig wordt en gaat rotten. Een plek onder een afdak of tegen een muur is vaak ideaal. Een paar van deze voorbeelden kun je zien in de afbeelding.

3) Bouw de basis
Zorg voor een stevige en vlakke ondergrond. Dit kan een betonnen plaat zijn of een verhoogde vloer van schuttinghout of ander stevig hout. Een verhoogde basis zorgt ervoor dat lucht onder het hout kan circuleren, wat helpt bij het drooghouden van het hout.

4) Bouw het frame
Gebruik schuttinghout om het frame van je houtopslag te bouwen. Begin met de zijpanelen, die je kunt maken door verticale planken te bevestigen aan horizontale steunen. Zorg ervoor dat de zijpanelen voldoende ruimte laten voor luchtcirculatie.

5) Bevestig de achterkant en het dak
Bevestig vervolgens de achterkant van de opslag, die kan bestaan uit horizontale planken van schuttinghout. Het dak kan schuin zijn om waterafvoer te bevorderen. Gebruik waterdicht materiaal voor het dak, zoals bitumen dakbedekking, om het hout tegen regen te beschermen.

6) Maak de voorkant open of halfopen
De voorkant van de houtopslag kun je open laten of voorzien van een gedeeltelijke afscherming. Dit maakt het gemakkelijk om hout toe te voegen en te verwijderen en zorgt voor extra ventilatie.

Extra tips voor een duurzaam en praktisch houthok

Ventilatie is cruciaal: Zorg voor voldoende luchtstroom door openingen te laten tussen de planken. Dit voorkomt schimmel en zorgt ervoor dat het hout goed droogt.
Bescherm tegen regen: Een goed dak is belangrijk om te voorkomen dat regen je hout bereikt.
Houd het hout van de grond: Gebruik pallets of een verhoogde vloer om je hout van de grond te houden.
Hout stapelen: Stapel je hout met de schors naar beneden en de splijtkant naar boven. Dit helpt bij het afvoeren van vocht.
Onderhoud je houtopslag: Controleer regelmatig op tekenen van slijtage en reparaties indien nodig om de levensduur van je houtopslag te verlengen.

Met deze tips en stappen ben je goed op weg om een effectieve en duurzame houtopslag te bouwen. Gebruik schuttinghout voor een stevige en weerbestendige constructie en zorg voor goede ventilatie en bescherming tegen slecht weer. Zo kun je jarenlang genieten van droog en goed opgeslagen hout.