Wat is het beste hout voor een Tuinhuisje?

19 februari 2023 - Tuinproducten



Grenenhout voor je tuinhuisje?

Een van de meeste bekende houtsoorten op de markt is ongetwijfeld grenenhout. De kleur van dit hout is lichtbruin en je kunt het zien als een harshoudend houtsoort. Dit hout is super makkelijk te bewerken, waardoor het juist geschikt is voor tuinhuisjes, maar ook blokhutten. Let wel dat grenenhout niet erg duurzaam is. Laat je het niet behandelen dan is het slecht bestand tegen weersomstandigheden zoals regen. Overigens is grenenhout uit Noord-Europa van veel betere kwaliteit dan grenenhout uit Amerika en Canada. Dat komt door de fijnere jaarringen.


Vurenhout is vergelijkbaar met grenenhout en goed te gebruiken voor je tuinhuisje

Net zoals grenenhout is vurenhout een naaldhoutsoort. De kleur van vurenhout is kenmerkend bleek tot witachtig. Makkelijk te bewerken en erg goedkoop maakt dit houtsoort erg populair in Nederland. Ook hier is het aan te raden om na het afwerken het hout te laten behandelen. Dit kun je doen door het te impregneren of te bewerken met verf of beits. De behandeling zorgt ervoor dat het vurenhout een stuk beter bestand is tegen allerlei weersomstandigheden. Ook vurenhout is niet erg duurzaam te noemen en gaat minder lang mee dan andere houtsoorten. Qua prijs zit je dus wel goed.


Voor meer kwaliteit ga je voor Douglas hout

Men ziet lariks en Douglas hout vaak als hetzelfde, maar hebben wel wat verschillen. Zo verschilt het iets van kleur en de nerf van lariks hout is ietwat warriger. Desalniettemin koop je met deze soorten hout duurzaamheid. Ook is het hout een stuk harder dan grenenhout of vurenhout. Men gebruikt het veel voor buitenprojecten als veranda’s en Douglas vlonders, maar uiteraard is het ook heel geschikt voor tuinhuisje. Wil je je tuinhuisje een mooie warme uitstralingen meegeven overweeg dan Douglas hout te gebruiken.


Welke type houtsoort is nu het beste voor je tuinhuisje?

De houtkeuze ligt helemaal aan je persoonlijke voorkeur en welk doel je voor je tuinhuisje hebt. Maar algemeen gezien gebruikt men voornamelijk grenenhout en vurenhout. Dat komt omdat het prijstechnisch heel interessant is. Je betaalt er relatief weinig voor. Het is waar dat het niet erg duurzaam is, maar door het te impregneren te verven of te beitsen kan dit hout erg lang mee. Ja, als je voor een houtsoort als Douglas hout kiest dan zet je een grote duurzame stap. Daarnaast vinden veel mensen dit hout type mooier staan dan grenenhout of vurenhout. Dat maakt het dan weer een persoonlijke keuze. Wij hebben alle houtsoorten in aanbod en kunnen je goed advies geven welke het beste zijn te gebruiken voor je tuinhuisje. Neem vandaag nog contact met ons op en we helpen je graag verder!