Waar moet een overkapping in de tuin aan voldoen?

10 juni 2023 - Tuinproducten


Hier zijn een paar algemene richtlijnen die in veel gevallen toepasbaar zijn:

1) Vergunningvrij bouwen: In Nederland mag je vaak vergunningvrij bouwen als de overkapping aan de achterkant of zijkant van het huis wordt geplaatst, niet hoger is dan 3 tot 3,5 meter en binnen een bepaald oppervlakte blijft. Dit geldt vaak voor tuinhuisjes, schuren en overkappingen van bijvoorbeeld Douglas hout. Het is wel belangrijk om de specifieke regels van jouw gemeente te controleren, omdat de regelgeving kan variëren.

2) Afstand tot de erfgrens: Afhankelijk van de locatie, kan er een minimumafstand tot de erfgrens vereist zijn.

3) Materiaalgebruik en uiterlijk: Sommige gebieden kunnen specifieke regels hebben over het soort materialen dat je kunt gebruiken, evenals beperkingen op het uiterlijk om ervoor te zorgen dat het bouwwerk past bij het algemene karakter van de buurt.

4) Veiligheid: Het is ook belangrijk om te zorgen voor de veiligheid van de overkapping. Dit betekent dat de overkapping moet voldoen aan de veiligheidsnormen, zoals bestendig zijn tegen wind, regen, en eventueel sneeuw.

5) Invloed op de omgeving: In sommige gevallen moet rekening gehouden worden met de schaduw die de overkapping kan veroorzaken voor de buren, het belemmeren van hun uitzicht, of eventueel overlast door bijvoorbeeld lawaai.

6) Hoogte van een overkapping: de hoogte van een overkapping of tuinhuisje moet aan bepaalde voorwaarden voldoen om bijvoorbeeld zonder vergunning gebouwd te mogen worden moet je denken aan:

- De hoogte mag niet meer dan 3 tot 3,5 meter zijn
- De overkapping mag niet meer dan de helft van de tuin beslaan
- De overkapping moet op een bepaalde afstand van de openbare weg of het openbaar groen staan (vaak 1 meter)

De maximale hoogte voor een overkapping in de tuin kan dus variëren afhankelijk van de lokale bouwvoorschriften. Dit is vaak geregeld in het bestemmingsplan van je gemeente. Over het algemeen wordt in veel Nederlandse gemeentes een maximale hoogte van 2,5 meter tot 3,5 meter aangehouden voor overkappingen die zonder vergunning gebouwd mogen worden.

Er zijn echter uitzonderingen. Het is altijd aan te raden om de specifieke regelgeving in jouw gemeente te raadplegen voordat je begint met bouwen. Als je een overkapping wilt bouwen die hoger is dan wat toegestaan is volgens de lokale voorschriften, zul je waarschijnlijk een bouwvergunning moeten aanvragen.

Mocht je aan het orienteren zijn om een overkapping of Veranda te bouwen? Wij helpen je graag met gericht advies gericht op materiaal als in tips over hoe je deze het beste kan opbouwen.