Houten poort onderhouden en verven?

15 juni 2024

Wat zijn de beste manieren om je houten poort te onderhouden?

Als je besluit je houten poorten of deuren te oliën, houd er dan rekening mee dat je elke 2-3 maanden regelmatig extra lagen olie moet aanbrengen om het hout in topconditie te houden.

Waarom verven geen optie is?

Blijf bij verven uit de buurt, aangezien deze vaak uitsluitend voor ruw gezaagd hout zijn gemaakt en glad geschaafd hout niet voldoende beschermen. Glansverven was vroeger de meest voorkomende keuze, maar het belangrijkste nadeel van deze producten is dat als water toch in de lak dringt, het niet effectief kan ontsnappen; Als je ooit een raam of iets dergelijks opnieuw hebt geverfd dat eerder met een glanzende verf was bedekt en een verflaag aan de buitenkant hebt gevonden met verrot hout eronder, dan komt dit in feite omdat vocht toegang heeft gekregen tot het hout en niet in staat is geweest vrijgelaten te worden. Dit wil je natuurlijk niet en ten alle tijden voorkomen.

Microporeus? Vochtdampdoorlatend?

Het is belangrijk om te letten op microporeuze of vochtdampdoorlatende verven en beitsen; Dit betekent in feite dat de verf of beits het hout laat ademen, waardoor wordt voorkomen dat er vocht in het hout komt, terwijl al aanwezig vocht vrijkomt. Een microporeuze verf of beits van goede kwaliteit bevat ook een UV-filter (ultraviolet) om te helpen beschermen tegen schade aan het hout door eventuele zonlicht. Van de vele beschikbare merken en is onze favoriet Tenco.

Wil je een verf in plaats van een vlek?

Als je jouw poort of deur wilt schilderen in plaats van ze te beitsen, dan zijn er enkele verven die microporeus/vochtdampdoorlatend zijn. Hier zijn meerdere merken van op de markt. Maar dat gezegd hebbende, met de ervaring die we hebben met Tenco, zouden we altijd de bovengenoemde Tenco beits en olieën aanbevelen boven al het andere.

Moet ik de knopen dichten?

Vroeger was het gebruikelijk om eventuele knopen af ​​te dichten met 'knopen' (schellakknoopoplossing). Dit was om te voorkomen dat de op het hout aanwezige knopen hars vrijgeven, wat op zijn beurt onder de lak zou opborrelen, wat op zijn beurt zou betekenen dat je vaker overschilderen omdat het oppervlak kan gaan blaren.
Microporeuze verven werken op een andere manier en knoopoplossingen zijn niet nodig. Moderne verven en beitsen zorgen ervoor dat de hars door de verf of beits heen kan filteren, zodat er geen blaren of belletjes op het oppervlak ontstaan. Na verloop van tijd kan er zich nog steeds hars ophopen op het oppervlak van uw deuren of poorten. Dit kun je dan zo wegvegen met een pluisvrije doek. Na verloop van tijd (ongeveer na een jaar) raakt de harsvoorraad uitgeput, zodat je overtollige hars niet langer hoeft op te ruimen.

Hoe je houten poorten kunt schilderen of beitsen.

Voordat je je hekken ophangt, heb je minimaal één laag van de door jou gekozen behandeling nodig; Hoe meer lagen, hoe beter. Zelf zouden we altijd adviseren om te beginnen met het coaten van de achterkant van de poorten om vervolgens de voorkant te doen. Wanneer je de voorzijde van de poorten gaat behandelen is het handig om de hekken om te draaien (indien nodig) kies een bereidwillige assistent, zoals de buurman en til de hekken op met behulp van de onderkant van een rail. Dan is het gewoon een kwestie van het proces herhalen zoals voorheen, waarbij uiteraard de delen van de poort die zich alleen aan de achterkant bevinden, worden weggelaten.

Hoe beits je de onderkant?

Hoe schilder je de onderkant van de poorten? Dit is het enige deel dat je kunt laten liggen totdat de rest van de poort droog is OF voordat je begint met schilderen/beitsen van de poorten, kunt je dit deel van de poort eerst bedekken; Om beide methoden te gebruiken, is het vaak het gemakkelijkst om de poorten op hun zijkant te kantelen, de verf aan te brengen en ze vervolgens met de goede kant omhoog te tillen (als je dit doet voordat je de rest van de poorten bedekt, dan moet je de houten poort op een paar houten blokken zetten om te voorkomen dat ze direct op de vloer liggen)

Tips voor het verven of beitsen van hout

U moet vóór het aanbrengen een verf- of beitslaag aanbrengen. De eenvoudigste manier om dit te doen is terwijl de hekken of deuren tegen een muur leunen – om te voorkomen dat het hele geverfde gebied in contact komt met de muur, een klein stukje hout tussen de muur en de poort.

Verf/beits het hout in dezelfde richting als de nerf, schilder niet dwars op de nerf.

Gebruik de beste borstel voor de behandeling die je toepast; gebruik bij verf op waterbasis een synthetische kwast, deze neemt namelijk niet al te veel water op. Voor behandelingen op oliebasis zijn natuurlijke penselen het beste om te gebruiken. Deze kun je bijna overal kopen. Bespaar niet op materiaal en ga altijd voor de goedkoopste borstels of kwasten. Op die manier zul je namelijk nog meer tijd besteden aan het verwijderen van de borstelharen van het oppervlak van je nieuw behandelde houtwerk dan aan het daadwerkelijk coaten of bewerken van je hout!
Let tijdens het schilderen/beitsen op eventuele druppels en uitlopen en borstel deze uit.

Waarom de onderkant van de poorten of garagedeuren verven/beitsen?

Vroeger was het traditie in de schrijnwerkerij om de onderste rand van de onderkant ongeverfd of onbevlekt te laten, in de overtuiging dat al het water dat toch toegang zou krijgen tot het hout, zou vrijkomen. Bij microporeuze of vochtdampdoorlatende verven en beitsen hoeft je dit niet te doen, omdat ze gemaakt zijn om vocht/water vrij te geven dat op de een of andere manier binnen is gekomen! Je hoeft dus nergens bang voor te zijn. Succes met je project en we zijn benieuwd naar het eindresutaat.