Hoe kun je douglas hout het beste bewerken?

26 januari 2023


Mogelijkheden om Douglas hout te bewerken

Wat Douglas hout zo speciaal maakt is dat het veelzijdig is. Het wordt vaak gebruikt voor overkappingen of het bouwen van een veranda. Het is goed mogelijk om de kenmerkende warme oranje kleur van Douglas hout te behouden. Zo is het mogelijk om het hout te laten schilderen in een kleur naar eigen keuze of te laten vergrijzen naar een chique zilveren kleuren. Legio mogelijkheden om je projecten extra stijl en allure mee te geven.


Douglas hout laten bewerken, waarom zou je dat doen?

Als je Douglas hout niet laat bewerken dan gaat het ongeveer tussen de tien en vijftien jaar mee. Zoals bij de meeste houtsoorten het geval is zal Douglas hout na verloop van tijd scheuren, vervormen en schimmelen. Dat niet alleen, ook zal je merken dat het zijn originele kleur verliest. Van de warme oranje tint verkleurt het naar een zilveren grijze tint. Laat je je Douglas hout bewerken dan kan je deze nadelen voorkomen.


Voordelen van Douglas hout laten bewerken

Er zijn genoeg voordelen te bedenken als je besluit om Douglas hout te laten bewerken. Een van de belangrijkste voordelen van de behandeling is dat je de levensduur van het hout kunt verlengen. Daarnaast is een belangrijk voordeel dat je het hout beschermt tegen scheuren, kromtrekken en zwellen door vocht en uitdroging. Ook een voordeel is dat je de warme oranje tint behoudt en de natuurlijke vergrijzing tegengaan. Je zorgt voor het bewerken dat de vergrijzing heel mooi en egaal verloopt. Tot slot is het met bewerken goed mogelijk om het hout in een andere kleur te laten schilderen.


Laat je Douglas hout beitsen

Een van de manieren om je Douglas hout te laten bewerken is door het te beitsen. Dit wil je doen als je het hout wilt beschermen en de natuurlijke uitstraling wilt behouden. Douglas Beits is zowel te verkrijgen op terpentinebasis als waterbasis. Wil je de originele kleur van het Douglas perfect behouden dan is het best aan te raden om te werken met beits olie op terpentinebasis. Deze olie dringt diep door het hout en geeft het een matte en natuurlijke uitstraling. Het Douglas hout hoeft voor de rest niet geïmpregneerd te worden en het heeft iedere twee tot drie jaar onderhoud nodig.


Geef een likje verf mee aan het Douglas hout

Wil je de meeste duurzame bescherming voor je Douglas hout overweeg dan voor dekkende verf. Ja, het is duurzaam, maar daar staat wel wat tegenover. Door gebruik te maken van dekkende verf verliest het hout zijn originele uitstraling. Besluit je Douglas hout te verven dan is houtverf de beste optie. Het is namelijk duurzaam, maar ook heel veelzijdig. De mogelijkheden zijn oneindig en je hebt de keuze uit diverse kleuren lak. Besluit je om je Douglas hout te laten verven dan is het wel noodzakelijk om het eerst te impregneren. Douglas hout dat geverfd is heeft zo’n iedere tien tot twaalf jaar onderhoud nodig.


Het laten vergrijzen van je Douglas hout

Besluit je om je Douglas houten palen te laten vergrijzen dan is dit een natuurlijk proces van een aantal jaar. Het unieke aan Douglas hout is dat het een van de weinige houtsoorten is ideaal geschikt voor duurzame vergrijzing. Een hele belangrijke factor in dit vergrijzingsproces is de zon. Het beste is om alle vlakken van het hout evenveel zon te laten krijgen. Zo zorg je ervoor dat het vergrijzing gelijkmatig verloopt. Is dit om een of andere reden niet mogelijk dan kun je gebruik maken van vergrijzingsmiddel. Besluit je om een vergrijzingsmiddel te gebruiken dan kan je Douglas hout in één keer gelijk vergrijzen wat te vergelijken valt met vier jaar vergrijzen aan zonlicht. Warm rode Douglas hout voor jouw buitenproject? Schaf het hout nu bij ons aan veel zeer scherpe prijzen!