Hoe dik moeten Douglas palen zijn voor een veranda?

15 juli 2023 - Tuinproducten


De dikte van bijvoorbeeld de Douglas palen die je nodig hebt voor je veranda hangt af van verschillende factoren, waaronder de grootte van de veranda, het gewicht van de dakbedekking en de afstand tussen de palen.

Over het algemeen worden voor veranda's of pergola's vaak palen van 12x12 cm (120 mm x 120 mm) of 15x15 cm (150 mm x 150 mm) gebruikt. Dit formaat biedt een goede balans tussen kracht en esthetiek voor de meeste standaard veranda's.

Voor grotere of zwaarder belaste constructies, of indien de palen verder uit elkaar geplaatst zijn, kunnen grotere palen van 20x20 cm (200 mm x 200 mm) nodig zijn.

Van welke factoren hangt het nog meer af? hoe dik de palen moeten zijn?

Er zijn nog enkele factoren die invloed hebben op hoe dik de palen van je veranda moeten zijn:

Grootte en vorm van de veranda

Een grotere veranda zal sterkere of dikkere palen nodig hebben om het extra gewicht te ondersteunen. Hetzelfde geldt voor veranda's met ongebruikelijke of complexe vormen.

Gewicht van de dakbedekking

Als je van plan bent een zwaarder dakmateriaal te gebruiken, zoals betonnen dakpannen of glazen panelen, zullen je palen sterker moeten zijn. Ook bij bijvoorbeeld een Sedum dak moet je rekening houden met een zwaardere constructie en dus dikkere palen die de veranda goed kunnen ondersteunen.

Afstand tussen de palen

Als de palen verder uit elkaar staan, moeten ze groter of sterker zijn om het gewicht van het dak over een grotere overspanning te dragen.

Weer en windbelasting 

In gebieden met harde wind of zware sneeuwval moeten de palen mogelijk dikker of sterker zijn om de extra belasting te kunnen weerstaan.

Type hout

Verschillende soorten hout hebben verschillende sterktes. Een paal gemaakt van een sterkere houtsoort kan misschien dunner zijn dan een paal gemaakt van een zwakkere houtsoort.

Esthetische overwegingen

Soms kiezen mensen voor dikkere palen puur omwille van het uiterlijk, zelfs als dunnere palen voldoende zouden zijn vanuit een structureel oogpunt.

Het is altijd een goed idee om even met ons te overleggen bij het ontwerpen van een veranda of een andere buitenstructuur. Zij kunnen de juiste maten berekenen op basis van jouw specifieke project en de lokale bouwvoorschriften.