Een schutting maken? Waar moet je beginnen?

06 juni 2024

Voorbereiding en planning

het bouwen van een schutting begint met een goede voorbereiding en planning. allereerst is het belangrijk om te bepalen waar de schutting precies moet komen te staan en hoeveel meter schutting je nodig hebt. Het is handig om een schets te maken en de benodigde materialen uit te rekenen. Denk hierbij aan schuttingplanken, palen, bevestigingsmateriaal en eventueel een poort. Houd ook rekening met de grond waarin de schutting geplaatst wordt; zandgrond vereist andere maatregelen dan kleigrond. Hierbij moet je soms kiezen voor een grondboor op bezine als de grond te stevig is en anders lukt het ook wel met een gewone grondboor.

Verschillende soorten schuttinghout

Er zijn diverse soorten schuttinghout beschikbaar, elk met zijn eigen voor- en nadelen. zweeds rabat en zwart zweeds rabat zijn populaire keuzes vanwege hun strakke uitstraling en duurzaamheid. hardhouten planken zijn een uitstekende optie voor wie op zoek is naar een langdurige oplossing, hoewel ze vaak duurder zijn. Douglas zweeds rabat delen bieden een warme uitstraling en zijn relatief gemakkelijk te bewerken. Geïmpregneerde vurenhout rabat delen zijn voordeliger en bieden een goede bescherming tegen weersinvloeden, maar hebben mogelijk een kortere levensduur dan hardhout.

Plaatsen van de schutting

Voordat je begint met het plaatsen van de schutting, is het essentieel om de grond goed voor te bereiden. hardhouten palen dienen minimaal 60 centimeter de grond in te gaan voor een stevige en stabiele constructie. Bij voorkeur gebruik je beton om de palen te verankeren, zodat ze niet verzakken of omwaaien bij slecht weer. Markeer de plekken waar de palen moeten komen en graaf de gaten met een grondboor. Zorg ervoor dat de palen recht staan voordat je het beton giet en laat dit goed uitharden.

Monteren van de schuttingplanken

Zodra de palen stevig staan, kun je beginnen met het monteren van de schuttingplanken. bevestig eerst horizontale regels tussen de palen voor extra stabiliteit. vervolgens kun je de schuttingplanken aan de regels schroeven. Het is belangrijk om voldoende ruimte tussen de planken te laten voor uitzetting en krimping door weersveranderingen. gebruik roestvrijstalen schroeven om roestvorming te voorkomen en de levensduur van je schutting te verlengen. Werk systematisch van beneden naar boven en controleer regelmatig of de planken waterpas hangen.

Afwerking en onderhoud

Na het plaatsen van de schutting is de afwerking net zo belangrijk. Werk de bovenkant van de palen af met paalkappen om inwatering te voorkomen. Breng indien gewenst een beschermende laag beits of verf aan op de schutting om de houtsoort extra te beschermen tegen weersinvloeden. Onderhoud de schutting jaarlijks door eventuele beschadigingen te herstellen en een nieuwe laag beschermingsmiddel aan te brengen. Op deze manier blijft je schutting jarenlang in goede staat en behoudt hij zijn mooie en originele uitstraling. Leuk toch om zo nog langer te genieten van je schutting en je tuin.

het bouwen van een schutting is een project dat met de juiste voorbereiding en materialen door de meeste doe-het-zelvers goed zelf kan worden uitgevoerd. Door te kiezen voor kwalitatief goed hout en de juiste bevestigingstechnieken te gebruiken, kun je een duurzame en mooie schutting neerzetten die je tuin niet alleen mooier maakt, maar ook nog eens privacy biedt.