Steenwol
Wat is Steenwol?
Steenwol is vaak gemaakt van basalt en is voor de volledige 100% recyclebaar. Steenwol wordt ook wel rotswol genoemd en wordt vaak gebruikt voor warmte-isolatie van woningen. Je leest ook wel eens dat het gemaakt is van diabaas en dat is eigenlijk niet minder dan ook een soort basaltachtige gesteente met grove en fijne delen en heeft een zwarte kleur.
Steenwol is brandwerend
Steenwol heeft een brandklasse A1 certificering. Het materiaal is dus onbrandbaar en ideaal geschikt als brandwerende vulling. Steenwol gaat ook heel lang mee, hierbij kun je denken aan meer dan 70 jaar. Normale materialen zouden na tientallen jaren al wat slijtage vertonen, maar steenwol blijft gewoon volledig intact. Nog een voordeel van Steenwol is geen rook of gassen veroorzaakt bij brand. Verder heeft steenwol een smeltpunt van ver boven de 1000 graden.
Is steenwol het goedkoopst?
Glaswol is zo goed als helemaal gemaakt van glas, maar steenwol bestaat uit meerdere grondstoffen. Er is dus meer energie en tijd nodig om steenwol te maken. Dit is ook de reden dat steenwol iets duurder is dan glaswol. Dit is wel afhankelijk van de dikte van steenwol. Want wil je je huis, dak of uitbouw nog beter isoleren en heb je steenwol van minimaal een dikte nodig van 90mm nodig? Dus is steenwol het goedkoopst? Nee, zeker niet maar zeker wel een goede middenklasser. Je krijgt er ook meer kwaliteit voor en steenwol verouderd niet vanwege het vulkanische gesteente en is hierdoor ook niet vatbaar voor eventuele schimmels. Ideaal dus.
Nadelen van steenwol
Dat steenwol dikker is als bijvoorbeeld PIR kan gezien worden als een nadeel. Wanneer je PIR gebruikt kun je twee keer zo dunne platen gebruiken, maar je betaald er dan wel ook weer meer voor. Een ander nadeel of meer een minder prettige bijkomstigheid van steenwol is hetzelfde als bij glaswol, dat het ook kan irriteren aan je handen en huid. Bescherm daarom ook je huid en handen door bijvoorbeeld handschoenen te dragen.
Steenwol kan dus verschillende irritaties veroorzaken denk hierbij bijvoorbeeld aan:
- Huidirritatie: de irritatie aan de huid ontstaat eigenlijk door hele kleine wondjes van de vezels die in de huid prikken. Daardoor wordt je huid extra gevoelig voor infecties en chemicaliën waarmee je huid in aanraking komt.
- Irritatie aan je ogen. Het meeste vervelende is dat het ook nog eens ernstig kan gaan jeuken, waardoor je in je ogen gaat wrijven. Dit moet je altijd proberen te vermijden, want dan worden de klachten alleen maar erger.
- Irritatie van de luchtwegen en longen. Waar je voor moet waken is dat bijvoorbeeld bij het zagen van steenwol, dat het gaat stuiven. Probeer altijd gelijk al het restmateriaal zo goed mogelijk op te ruimen of weg te zuigen. Op die manier kan je ook niks inademen. Je kan ook altijd nog een mondkapje om doen wanneer je er mee gaat werken.
Geluidisolatie met steenwol
Net als glaswol kan ook steenwol goed gebruikt worden om ruimtes of verdiepingen te isoleren tegen geluid. Steenwol is ideaal om geluid te absorberen en om te gebruiken in wanden en/of muren om zo niet alleen die ruimte te isoleren voor het behoud van de warmte, maar ook tegen geluid. Afhankelijk van de dikte van steenwol kan steenwol voor een vermindering zorgen van circa 45dB of hoger. Ideaal dus voor in bedrijfspanden waar bijvoorbeeld veel geluidsoverlast is door machines of apparaten.
Steenwol of glaswol
Om een goed beeld te krijgen wat nu precies het verschil is tussen steenwol en glaswol is het handig om wat verschillende voordelen in kaart te brengen. Deze sommen we even voor je op:
Voordelen van steenwol
- Steenwol is wat zwaarder
- Steenwol heeft een betere brandwerendheid vanwege een hoger smeltpunt
- Steenwol is een stuk harder dan glaswol
- Door deze stevigheid wordt steenwol vaker gebruikt voor vloerisolatie, cementdekvloer en dakbedekking
- In vergelijking met verschillende glaswol merken is steenwol meer geschikt voor geluidisolatie
Voordelen van glaswol
- Glaswol is veel compacter dan Steenwol
- Glaswol valt minder snel uit elkaar dan steenwol
- Glaswol kan op maat gesneden worden bij steenwol moet je dus echt zagen
- Glaswol van Knauf irriteert minder
- Glaswol is veel flexiber dan steenwol, waardoor je het veel passendere kan maken dan steenwol
- Glaswol is goedkoper
- Glaswol heeft een hogere isolatiewaarde dan steenwol
Ben je op zoek naar steenwol of wil je misschien nog advies over welk isolatiemateriaal je het beste kan gebruiken? Neem dan gerust contact met ons op en we helpen je graag verder.