Naar boven

Glaswol

Glaswol Isolatie kopen?

Wandplaat voor uitstekende akoestische isolatie in binnenwanden. Onbeklede glaswolplaat voor akoestische, thermische en brandveilige isolatie van scheidings- en voorzetwanden in woning- en utiliteitsbouw.

Glaswol

Wat is Glaswol?

Glaswol is een soort isolatiemateriaal wat bestaat uit zand en gerecycled glas. Het wordt vaak gebruikt in de bouw, omdat het niet brandbaar is. Verder lost glaswol ook niet op in water, wat ook een groot voordeel is. Glaswol heeft een open structuur waarin gemakkelijk lucht kan worden ingesloten. Hierdoor kan het geen warmte afvoeren en ontstaat er dus een isolerende laag.

Naast zand en gerecycled glas bestaat glaswol dus ook grotendeels uit lucht. Glaswol weegt weinig en je kunt het eenvoudig knippen met een schaar, stanleymes of snijden met een broodmes. Verder is glaswol ook eenvoudig te vouwen.

Glaswol platen kopen

Naast de gewone glaswol rollen is glaswol ook beschikbaar in glaswol platen. De glaswol platen van Houtmarkt zijn leverbaar in 3 verschillende diktes:

  • 40 mm x 600 mm x 1350 mm
  • 60 mm x 600 mm x 1350 mm
  • 75 mm x 600 mm x 1350 mm

De glaswol platen kunnen gebruikt worden voor de isolatie van daken, wanden, muren, plafonds en vloeren. De glaswol platen zijn vaak net iets steviger dan de rollen, waardoor ze nog beter te gebruiken zijn voor vloeren en gevels. Binnen het assortiment van Houtmarkt bieden we verschillende soorten Knauf Acoustifit platen van verschillende diktes aan.

Geluidisolatie

Het grote voordeel van deze platen is ook dat ze ook heel goed geluid isoleren. Dit voorkomt bijvoorbeeld ook het galmen in grotere ruimtes.

Glaswol platen aanbrengen

De glaswol platen zijn een stuk makkelijker te plaatsen dan de losse rol of delen daarvan. Je kunt er makkelijk en snel een hele wand, vloer of dak mee vullen. Uiteindelijk zul je wellicht ook wat platen op maat moeten maken, maar dat kan dus vrij eenvoudig. Hou er alleen wel rekening mee dat je de platen onder kleine druk klemt bij het isoleren. Zo voorkom je eventuele kieren en haal je het meeste rendement uit je isolatie. Als afwerking kun je van alles nemen, het is maar net voor welke constructie je glaswol gebruikt.

Glaswol kan jeuken

Glaswol heeft dus vele voordelen, maar het heeft ook een nare eigenschap. Bij het werken met glaswol is het aan te raden altijd werkhandschoenen aan te trekken en een beschermende bril op te doen. Er komen namelijk altijd glasvezels vrij die voor irritatie kunnen zorgen op de huid of in je ogen. De glasvezels kun je zelfs ook inademen en dit wil je natuurlijk voorkomen. Het is zelfs zo hardnekkig dat het via de wasmachine ook op andere kledingstukken terecht kan komen.

Verschil tussen Glaswol en Steenwol

Om een goed beeld te krijgen wat nu precies het verschil is tussen glaswol en steenwol is het handig om wat verschillende voordelen en nadelen in kaart te brengen. Deze sommen we even voor je op:

Voordelen van glaswol:

  • Glaswol is veel compacter dan Steenwol
  • Glaswol valt minder snel uit elkaar dan steenwol
  • Glaswol kan op maat gesneden worden bij steenwol moet je dus echt zagen
  • Glaswol van Knauf irriteert minder
  • Glaswol is veel flexiber dan steenwol, waardoor je het veel passendere kan maken dan steenwol
  • Glaswol is goedkoper
  • Glaswol heeft een hogere isolatiewaarde dan steenwol

Voordelen van steenwol

  • Steenwol is wat zwaarder
  • Steenwol heeft een betere brandwerendheid vanwege een hoger smeltpunt
  • Steenwol is een stuk harder dan glaswol
  • Door deze stevigheid wordt steenwol vaker gebruikt voor vloerisolatie, cementdekvloer en dakbedekking
  • In vergelijking met verschillende glaswol merken is steenwol meer geschikt voor geluidisolatie

Wil je glaswol kopen of wil je misschien nog advies over welk isolatiemateriaal je het beste kan gebruiken? Neem dan gerust contact met ons op en we helpen je graag verder.